Sărbătoare la Suzuki. Vitara împlineşte 30 de ani de existenţă – VIDEO

Autor: Marius Vișan 31 mai 2018 Știri auto
Sărbătoare la Suzuki. Vitara împlineşte 30 de ani de existenţă – VIDEO

De la debut şi până astăzi, Suzuki Vitara s-a vândut în peste 3.65 de milioane de unităţi, în 191 de ţări din întreaga lume. Suzuki Vitara a debutat în 1988, fiind primul model SUV compact al japonezilor şi s-a remarcat graţie designului absolut autentic. Modelul a fost imediat acceptat de piaţa din întreaga lume.

Suzuki şi-a dorit un vehicul care să traverseze atât trasee off-road, pădure, noroi şi pietre, să îi ducă pe şoferi în locuri considerate până atunci inaccesibile. Compania a transformat această viziune în realitate, lansând modelul Suzuki Jimny în 1968.

Douăzeci de ani mai târziu, graţie experienţei dobândite cu Jimny, Suzuki a făcut alt pas important şi a creat un vehicul complet nou, de tip off-road: prima generaţie Vitara. Aceasta venea pe o piaţă care abunda de vehiculele de teren grele şi vehiculele sport de dimensiuni medii.

Designul caroseriei primei generaţii Suzuki Vitara a depăşit estetic orice s-a mai făcut la vehiculele de tip 4×4.

Contururile rotunjite ale caroseriei au fost primite cu entuziasm de către clienţi, pentru că îi dădeau un aer cordial. Iar noua formă a parbrizului, oferea un aspect frontal atrăgător, în vreme ce roata de rezervă montată în spate, îi conferea maşinii un aer aventuros, de 4×4.

Prima generaţie Vitara a deschis un nou capitol de posibilităţi pentru Suzuki, pe orice tip de teren. Un şasiu robust cu suspensie simplă şi rafinată (suspensii MacPherson în faţă şi punte spate) a fost un pas ambiţios în lumea SUV-urilor. Ampatamentul scurt de 2.200 mm sporea manevrabilitatea, vehiculul cântărind doar 1.000 kg. Era cel mai uşor off-roader disponibil la vremea respectivă.

Cu discurile de frână spate şi spate, servodirecţia ca dotare standard şi un design interior ce încuraja confortul fără a compromite funcţionalitatea, prima geneneraţie Suzuki Vitara a oferit noi orizonturi de calitate şi relaxare pentru şoferii de SUV-uri. În plus, noul model cu trei uşi a generat o nouă modă pentru vehiculele 4×4.

În 1991, Suzuki şi-a extins oferta Vitara cu adăugarea unei versiuni cu cinci uşi şi un motor de 1,6 litri pe benzină. Acesta a avut aceeaşi lăţime ca versiunea cu trei uşi, dar beneficia de ampatament (2.480 mm) şi lungimea totală (4.030 mm) mărite.

În jurul acestei perioade, Suzuki a început să ofere un motor cu injecţie de 80 CP şi a montat pe evacuare un catalizator pentru a limita emisiile de CO2. Versiunea cu cinci uşi s-a dovedit mai performantă graţie motorului în 16 valve, de 95 CP. Suzuki a maximizat vânzările Vitara, atrăgând o gamă mai largă de clienţi prin creşterea spaţiului pentru picioare şi a spaţiului pentru bagaje. Datorită introducerii unei transmisii automate, Suzuki Vitara a cucerit şi audienţe mai sofisticate.

În 1994, Suzuki a îmbunătăţit Vitara cu dispozitivul de transport Drive Select 4×4. Acesta permitea conducătorilor auto să reacţioneze rapid la schimbarea condiţiilor rutiere, prin comutarea între tracţiunea 4×2 şi tracţiunea 4×4 în mişcare.

Anul următor a apărut motorul V6 de 2,0 litri (primul dintre toate vehiculele 4×4 existente) pentru versiunea cu cinci uşi. Motorul avea 24 de supape şi patru axe cu came, ajungând la 134 CP – cea mai mare putere disponibilă atunci pentru o Suzuki Vitara.

Atunci Suzuki a realizat că trebuie să facă urgent şi îmbunătăţiri ale caroseriei, pe măsura performanţelor motorului. Adăugat apărătoare de noroi pentru praguri şi extensii ale aripilor, pentru a se potrivi cu jantele din aliaj, de mari dimensiuni. Interiorul a fost de asemenea dotat cu două airbaguri, geamuri electrice şi închidere centralizată, pentru un plus de siguranţă.

În 1996, Suzuki a introdus un motor diesel de 2.0 litri, cu patru cilindri şi turbocompresor, iar anul următor a adăugat şi un intercooler. Motorul diesel a adăugat SUV-ului eficienţa economică, fie că era rulat pe şosea sau pe teren accidentat. Intercoolerul a crescut puterea cu 23% şi cuplul morotului cu 29%.

Suzuki a creat o gamă largă de opţiuni Vitara: cu ampatamente scurte şi lungi, motoare pe benzină şi diesel, cu capacităţi de 1,6 şi 2,0 litri, cu transmisii manuale şi automate.
Prima generaţie Vitara s-a vândut în aproximativ 1,1 milioane de unităţi în nouă ani şi jumătate.

A doua generaţie sau GRAND VITARA

În 1998, Suzuki a lansat prima generaţie Grand Vitara. Acest nou model a venit ca răspuns la creşterile semnificative ale cerinţelor de sporire a siguranţei şi protecţiei mediului. Era de dimensiuni mai mari şi avea şi un design mai grandios, anunţând o nouă generaţie de vehicule 4×4.

Designul exterior al Grand Vitara îmbina rafinamentul cu o formă dinamică care exuda puterea şi energia unui vehicul original 4×4. Faţa incorpora o grilă distinctivă, robustă şi faruri mari. Laterala se remarca prin contururi bine definite şi un inconfundabil profil ascuţit, moştenit de la generaţia anterioară, pentru a insufla stabilitate.

Designul interior combina stilul cu un caracterul practic, oferind flexibilitate şi confort pentru nevoile individuale ale fiecăruia dintre cei cinci pasageri. Suzuki a fost de asemenea mai bine adaptată şi pentru circulaţia în oraş. Suspensia a fost schimbată pentru o mai bună stabilitate în curbe.

În 2000, Suzuki a mărit confortul, permiţând şoferilor să comute transmisia de pe două, pe patru roţi, cu ajutorul unui întrerupător în cabină. Grand Vitara a permis companiei Suzuki să intre în piaţa SUV-urilor recreative.

În 2001, Suzuki a pătruns pe un teren nou prin lansarea Grand Vitara XL7, ce combina o experienţă relaxantă la volan cu performanţa de off-road, printr-un habitacul spaţios, în care încăpeau maxim şapte persoane.

Grand Vitara XL-7 a fost cel mai mic SUV de şapte persoane din clasă. Bazat pe Vitara cu cinci uşi, noul model era cu 320 mm mai mare în ampatament şi cu 485 mm mai mare în lungime. Graţie unui al treilea rând de scaune, Grand Vitara XL-7 a devenit vedeta seriei.

Grand Vitara XL-7 a fost înzestrat cu motorul de 2.7 litri V6 H27A, pe care Suzuki l-a creat mărind capacitatea motorului V6 H25A de 2.5 litri, de la Grand Vitara.

În concluzie, Grand Vitara a contribuit semnificativ la extinderea posibilităţilor stilului de viaţă, oferind tot mai multor clienţi o experienţă ideală la volan în oraş şi la drum lung, graţie unor performanţe autentice 4×4.

GRAND VITARA (a treia generaţie)

A treia generaţie Vitara şi-a făcut debutul pe piaţă în 2005. Păstra identitatea unică a seriei Vitara şi prezenta îmbunătăţiri care evidenţiau excelenţa modelului.

Designul caroseriei reflectă sportivitate şi rezistenţă. Pneurile mari, roţile generoase în diametru şi amortizoarele de excepţie emanau putere şi stabilitate. Lungimea totală uşor redusă şi laţimea optimă accentuau soliditatea vehiculului, în conformitate cu gusturile stilului european. Designul cabinei exprima de asemenea o personalitate curajoasă, atletică.

Inginerii de la Suzuki au dezvoltat un design contemporan pentru o maşină cu tracţiune spate şi au adoptat tehnologii de ultimă generaţie pentru performanţele pe şosea şi pe teren accidentat. Nu a fost uitată problema siguranţei pasagerilor sau a performanţelor maşinii, păstrând mereu aceeaşi grijă pentru mediul înconjurător. Mai mult, au păstrat motorul longitudinal pentru a distribui greutatea în mod egal, între puntea faţă şi spate. Astfel, motorul, transmisia şi alte elemente grele sunt conţinute între cele doua punţi, pentru o manevrabilitate excelentă.

Au fost alese cinci motoare pe benzină; (1,6 litri cu temporizare variabilă a vanei) 2,0 litri, 2,4 litri, V6 de 3,2 litri şi V6 de 2,7 litri), precum şi un motor diesel, foarte performant. Grand Vitara înglobează trei atribute cheie: performanţă off-road, performanţă pe şosea şi confort la volan.

Un sasiu robust, sudat, conferea modelului Grand Vitara un aspect robust, inconfundabil. Componentele erau realizate din oţel, însă au fost utilizate şi componente din aluminiu pentru a reduce din greutate şi din consumul de combustibil.

Suspensia independentă pentru faţă şi spate îi oferea o bună stabilitate pe şosea la viteză mare, dar şi manevrabilitate excelentă în off-road. Frânele cu discuri ventilate ajutau modelul Grand Vitara să oprească cu mare precizie, aproape oriunde.

În plus, sistemul 4WD permitea şoferului să aleagă unul din cele patru moduri de rulare, printr-un simplu buton. Modul 4H oferea o deplasare lină şi stabilă în modul 4×4 permanent. Modul 4H oferea tracţiune suplimentară pentru drumuri accidentate, modul 4L Lock trebuia folosit în condiţii extreme, iar modul N permitea Vitarei să fie tractată.

Modelul Grand Vitara de acum este un SUV extrem de proeminent în întreaga lume, la nouă ani de la lansarea pe piaţă. Vânzările primei şi celei de-a doua generaţii au atins peste 1,7 milioane de unităţi.

Suzuki VITARA
În octombrie 2014, la mai bine de 25 de ani de la debutul primelor generaţii Vitara, Suzuki a revenit la numele Vitara cu un model nou.

Noul Suzuki Vitara răspunde cerinţelor din ce în ce mai mari din punct de vedere al tehnologiei, al economiei şi al responsabilităţii faţă de mediu. Vitara satisface o gamă mai largă de gusturi şi cerinţe. Întruchipează designul autentic de SUV şi atinge performanţe excelente în competiţia SUV-urilor.

Tehnologiile Suzuki 4×4 au evoluat împreună cu seria Vitara. Noua Vitara încorporează sistemul opţional ALLGRIP care a debutat pe SX4 S-CROSS. Acest sistem are patru moduri de deplasare, oferind o experienţă plăcută la volan, economie de combustibil şi emisii reduse, dovedind în continuare responsabilitate faţă de mediul înconjurător. Echipamentele avansate de siguranţă includ un sistem automat de frânare, pentru prevenirea sau reducerea numărului de accidente la volan.

Sistemul audio beneficiază de un touchscreen de 7 inci, care se poate conecta la smartphone. Pur şi simplu, noul Vitara este un SUV compact care satisface toate cerinţele contemporane.

Propulsoare de nouă generaţie
Motorul turbo de 1,4 litri cu injecţie directă numit „Boosterjet” îi vine ca o mănuşă noului Vitara. Oferă putere superioară clasei lui, cu economie de combustibil.

Vitara S cu Boosterjet 1.4 e capabil de acceleraţie constantă de la turaţii mici, caracteristici excelente pentru mersul pe autostradă, un upgrade bine primit pe pieţele dezvoltate.

Vitara Brezza, produs în India

Producţia de Vitara Brezza a fost demarată de Maruti Suzuki India Limited în ianuarie 2016. Vitara Brezza este primul model pe care Maruti Suzuki a dezvoltat-o ”in-house”, pe baza platformei globale Suzuki, de la planificarea produsului, la design şi evaluare.

Acesta are o lungime de aproape 4 metri, având un loc aparte în segmentul cel mai vândut din India. Vitara Brezza este o maşină foarte bine primită şi în India, unde a devenit astfel modelul cel mai bine vândut în 2017.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide