Se măreşte salariul minim. Asta înseamnă că punctul de amendă creşte şi el

Autor: Mediafax 27 oct. 2017 Știri auto
Se măreşte salariul minim. Asta înseamnă că punctul de amendă creşte şi el

Guvernul nu va majora pensia minimă garantată la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 iulie 2018, iar procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent, a anunţat, joi, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Totodată, ministrul a menţionat că propune creşterea salariului minim brut pe ţară de la 1450 la 1900 de lei, de la 1 ianuarie 2018, precum şi majorarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Potrivit codului rutier, punctul de amendă reprezinta 10% din valoarea salariului minim, aşa încât, concomitent cu creşterea salariului minim, punctul de amendă va avea o creştere semnificativă, respectiv 190 de lei.

”Vă propunem o hotărâre de Guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut pe ţară să crească la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018. Tot astăzi vreau să vă prezint în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care indemnizaţia minimă de creştere a copilului va creşte, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, faţă de 1233 cât este în prezent. Pentru asigurarea acestei creşteri indemnizaţia nu va mai raportată pe viitor la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinţă, care este azi 500 de lei, iar indemnizqaţia minimă va fi de două ori şi jumătate ISR”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a mai propus amânarea venitului minim de incluziune cu un an, până la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit şi există foarte multe solicitări de la autorităţile locale, care au informat că îşi doresc prorogarea acestui termen.

”Nu în ultimul rând, proiectul de ordonanţă prevede creşterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul 2 de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar atenţie fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată azi către administratorii Pilonului 2 va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, a mai spus Vasilescu.

Advertisement
Potrivit programului de guvernare al PSD-ALDE, pensia socială minim garantată urma să fie, de la 1 ianuarie 2018, 640 lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide