Societăţile de asigurări ne pun în gardă cu un risc pe care nu l-am calculat

Autor: Alexandru Banu 30 oct. 2017 Știri auto
Societăţile de asigurări ne pun în gardă cu un risc pe care nu l-am calculat

Accidentele se cheamă aşa pentru că apar din senin. Altfel s-ar numi situaţii sau probleme cu premeditare. Iar asigurările le faci pentru a minimiza pagubele de pe urma situaţiilor imprevizibile din care ieşi boţit. Uneori şi tu.

Societatea încearcă să reducă de la un an la altul accidentele prin producătorii de maşini care inventează tot felul de sisteme de siguranţă activă şi pasivă, prin autorităţi care reglementează lucruri sau prin instituţii specializate care studiază dinamica întâmplărilor din trafic.

Deşi avem impresia că ne pricepem la toate şi că firmele de sigurări sunt hoaţe, nu e chiar aşa. E foarte clar că vor exista accidente mereu şi din cauza unor lucruri naturale imprevizibile. Cum ar fi furtuni care doboară copaci, cutremure care înghit maşini sau uragane care le iau pe sus. Aşa că mereu ne vom asigura bunurile (în speţă maşina) dacă avem bani. Ceea ce încearcă societăţile de asigurări să facă e să găsească alte cauze ale accidentelor şi mai ales pe cele din vina şi din neatenţia şoferilor.

Vom ajunge la un moment dat ca toate maşinile să înregistreze într-o cutie neagră sau să transmită informaţii despre stilul de mers al şoferului astfel încât şi primele de asigurare şi despăgubirile să fie corelate acestor date.

Până atunci, compania Insure The Box a studiat 18.000 de accidentele petrecute în octombrie şi noiembrie, în 5 ani de zile (2012 – 2017). În noiembrie, au fost cu 12% mai multe accidente decât în octombrie, după care rata s-a normalizat. Simon Rewel, şeful companiei Insure The Box (care instalează cutii negre pentru observarea stilului de mers al şoferilor asiguraţi) a spus că media de vârstă a celor 18.000 de şoferi din sondaj e 23 de ani.

Procentul accidentelor creşte în noiembrie din cauza schimbării orei. Pentru că se întunecă mai devreme, şoferilor le ia timp să se acomodeze la noul mediu în care conduc, iar mulţi dintre ei sunt tineri care conduc pentru prima oară pe întuneric mai devreme decât în restul anului.

Cutiile negre ale companiei de asigurări au înregistrat 43% dintre accidente după ora 5 seara. Rewel spune că Guvernul ar trebui să se gândească la acest lucru şi sugerează că examenul auto ar trebui să conţină şi o probă pe timp de noapte. Din datele colectate de compania care a livrat aceste rezultate reiese că vizilibilitatea redusă din cauza luminilor deranjante de pe contrasens e principala cauză a accidentelor, noaptea.

 

Autor Alexandru Banu

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide