Sondaj: 49% dintre francezi vor maşini franţuzeşti

Dacă Furdui Iancu ar avea un corespondent în Franţa, atunci ar trebui să ştie că, în urma unui sondaj recent din Franţa, jumătate dintre cei intervievaţi vor să conducă maşini franzuzeşti. Există, însă, şi o mică poantă.

Sondaj: 49% dintre francezi vor maşini franţuzeşti Sondaj: 49% dintre francezi vor maşini franţuzeşti

Sondajul a fost realizat în perioada 7-12 mai, pe un eşantion de1.001 persoane de peste 18 ani, rezidenţi în Franţa. Iar rezultatula fost foarte interesant: 49% dintre cei intervievaţi audeclarat că vor să conducă o maşină franţuzească, Renault,Citroen sau Peugeot.

De unde tragem concluzia că francezii sunt foarte patrioţi.Concluzia institutului francez care a realizat acest sondaj este că"din cauza mediului economic şi a crizei generale,comportamentul consumatorilor s-a schimbatradical, francezii devenind brusc mai patrioţi în cepriveşte achiziţionarea maşinilor, deoarece asta ar ajuta mai multindustria şi economia locală".

Dar să nu ne pripim cu concluziile. Şi anume "maşinifranţuzeşti". Conform rapoartelor de producţie ale AsociaţieiConstructorilor de Maşini din Franţa, toţi cei treiconstructori de maşini din Franţa îşi fabrică maşinile mai mult...în afara graniţelor hexagonului.

De exemplu, în 2008, Renault a produs doar 28% dintre maşinilesale în Franţa, iar grupul PSA doar 44%. În 2009, producţia demaşini franţuzeşti a scăzut cu peste 15% pe plan intern,cifrându-se la un număr de circa 1,5 milioane unităţi, dar s-amajorat cu 5,5% în afara Franţei, unde s-au construit peste 3,3milioane de maşini Renault, Peugeot şi Citroen.

Deci cum rămâne, până la urmă, cu patriotismul? Cifrele de maisus ne arată clar că a cumpăra o maşină franţuzească nueste echivalent cu a cumpăra o maşină fabricată în Franţa.Companiile auto au clar de câştigat, din punct de vedere business,însă globalizarea nu avantajează neapărat economia franceză.

Revenind la sondaj, restul de 51% dintre cei care ar prefera omaşină non-franceză au avut, ca principală obiecţie,raportul între calitate şi preţ. Ceea ce e departe de olaudă naţională, nu-i aşa?

Oare cum ar sta lucrurile dacă sondajul ar fi realizat înRomânia?

Ce aţi răspunde la întrebarea "V-aţilua o maşină fabricată în România"?