Starea drumurilor spre litoral de 1 mai 2014

Autor: Adrian Mihălţianu 29 apr. 2014 Știri auto

Este absolut firesc să vreţi să petreceţi 1 mai la mare, dar starea drumurilor din România nu e tocmai prietenoasă cu turiştii, în special în zonele de interes maxim pentru aceştia. Iar dacă vreţi să mergeţi la mare de 1 mai 2014, s-ar putea să vă doriţi să fiţi în spatele acestui elefant care merge agale, decât să staţi blocaţi în ambuteiaje întinse pe kilometri. Am spune noi: tradiţionalele ambuteiaje cauzate de nepăsarea autorităţilor.

Aşadar, pentru a ajunge rapid la mare, ar fi bine să ţineţi cont de următoarele.

1. Autostrada Soarelui

În primul rând, starea primilor kilometri din Autostrada Soarelui, la ieşirea din Bucureşti, este proastă, iar denivelările care alternează cu gropile cer mare atenţie din partea şoferilor. Dar problema mare este alta – şi ne vom întâlni cu ea atât de 1 mai, cât şi în sezonul 2014, în special în weekend-uri.

Guvernul nu a făcut absolut nimic după ambuteiajele nesfârşite de anul trecut – staţia de taxare de la Feteşti este la fel de lipsită de capacitate ca şi în 2013. Nu s-au făcut niciun fel de lucrări de lărgire, singura măsură luată de autorităţi fiind scutirea de la plata taxei a autoturismelor care traversează această staţie în perioada 30 aprilie, între orele 12.00 şi 24.00, pe 1 mai, de la miezul nopţii şi până la ora 16.00, iar pe 4 mai, între orele 7.00 şi 24.00.

Aşadar, fie plecaţi dis de dimineaţă, fie vă rezervaţi măcar o jumătate de oră în plus pentru a parcurge această bucată de autostradă, pentru că oricare alternativă, cel puţin pentru cei care vin dinspre Bucureşti, va lua mai mult timp.

2. Drumuri alternative la autostradă, spre mare

Alternativ, dacă vreţi să ajungeţi în nordul litoralului, iar traficul este realmente blocat la Feteşti, nu ezitaţi să ieşiţi de pe A2 la Drajna, folosind DN21 până la Slobozia, apoi DN 2A până spre litoral (mai ales dacă mergeţi spre Mamaia şi Constanţa). Dar nici aici nu scăpaţi de probleme, pentru că pe tronsonul Hârşova – Gălbiori se fac lucrări de reabilitare. Totuşi, traficul merge, iar drumul este în rest în stare bună şi foarte bună.

Dacă vreţi să faceţi o plimbare inedită şi nu vă grăbiţi, ieşiţi de pe autostradă la Lehliu şi luaţi bacul la Călăraşi – e o experienţă plăcută, care vă scoate din rutina unui drum alergat către mare. De aici puteţi continua în ritm de plimbare spre Ion Corvin pe o bucată de şosea refăcută, care traversează dealuri pline de vii, apoi pe un drum cu asflatul în stare mai proastă, dar practicabil, cu o eventuală oprire la Cetatea Adamclisi şi o continuare prin Cobadin, spre Mangalia. Atenţie pe acest drum, satele nu sunt obişnuite cu traficul auto, iar copiii şi păsările de curte se pot regăsi direct în mijlocul drumului. Peisajele dobrogene compensează, însă. Atenţie, pe acest drum veţi face cu cel puţin 2 ore mai mult decât pe autostradă!

Dacă vă grăbiţi, atunci faceţi stânga după Ion Corvin şi veţi regăsi, după circa 15 minute, autostrada, de data asta fără ambuteiaje. Dacă alegeţi această variantă, veţi lungi drumul cu doar o oră, luând în calcul şi eventualele ambuteiaje de la Feteşti.

3. DN 22 Tulcea – Constanţa

Dacă veniţi dinspre Moldova şi v-aţi gândit să folosiţi total sau parţial DN22 Tulcea – Constanţa, trebuie să reţineţi că între Baia şi Ovidiu se mai fac lucrări în carosabil. Atenţie, acest drum alternează porţiunile de asfalt perfect, de mare viteză, cu cele în care se execută lucrări, astfel încât se recomandă rularea cu viteză moderată, chiar dacă drumul şi absenţa radarelor ar părea că permit mai mult!

4. Podul de la Agigea – deschis de 1 mai 2014

Circulaţia pe podul de la Agigea este restricţionată la viteza de 50 km/h din cauza lucrărilor de consolidare, iar circulaţia este oprită timp de 4 ore pentru toate categoriile de autovehicule, după cum urmează:

 – În fiecare zi de marţi, joi şi sâmbată, în intervalul orar 09:00 – 13:00;

 – În fiecare noapte de luni spre marţi, în intervalul orar 23:00 – 03:00;

 – În fiecare noapte de marţi spre miercuri, miercuri spre joi, joi spre vineri, în intervalul orar 23:00 – 01:00

Autorităţile spun că pe data de 1 mai podul va fi deschis non-stop circulaţiei autovehiculelor, dar nu precizează dacă această situaţie va fi prelungită şi pentru zilele de 2-5 mai, aşadar atenţie!

Pe oriunde decideţi să veniţi la mare de 1 mai, nu uitaţi că şi călătoria are farmecul ei, nu doar destinaţia!

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide