Statistică: 22% din tinerii români au condus băuţi

Dintre şoferii români din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, 22% au condus măcar o dată sub influenţa alcoolului, iar 2% dintre ei fac acest lucru în mod frecvent, conform unui studiu* realizat de Ursus Breweries.

Statistică: 22% din tinerii români au condus băuţi Statistică: 22% din tinerii români au condus băuţi

Tinerii recunosc că, atunci când ies cu maşina în oraş, deşisunt hotărâţi să nu bea, sub presiunea grupului, ajung să consumealcool.

Studiul Ursus Breweries arată că peste o treime din tineriibucureşteni (35%) au condus măcar o dată sub influenţa alcooluluişi 3,5% din aceştia o fac deseori. Şi tinerii din Buzău urmeazăaceeaşi tendinţă, aproximativ 30% dintre ei declarând că s-au aflatîn situaţia de a conduce băuţi. La polul opus se află tinerii dinBraşov, care declară în proporţie de 96% că nu au condus niciodatăîn stare de ebrietate, în timp ce 22% din tinerii şoferi dinTimişoara şi Cluj au încălcat legea.

În acest context, campania "află-ţi echilibrul!", derulată deUrsus Breweries, îi îndeamnă pe tineri să fie echilibraţi în toatesituaţiile în care consumă alcool. Luna decembrie este plină deocazii de a petrece alături de prieteni şi familie, tinerii fiindcei expuşi riscului de a conduce în stare de ebrietate. Iată de ce,în această perioadă, campania "află-ţi echilibrul!" îi îndeamnă petineri să nu se urce la volan după ce au băut şi să evite pericolulîn care s-ar pune ei, pasagerii lor şi alţi participanţi latrafic.

Pentru a încuraja tinerii să apeleze la soluţia unui "şofer deserviciu" pentru serile petrecute în oraş sau pentru petreceriledin perioada sărbătorilor de iarnă, Ursus Breweries lansează pewww.desprealcool.ro prima felicitare virtuală din România prin carepoţi să îi mulţumeşti prietenului care nu a băut şi te-a adus acasăîn siguranţă. Pentru informaţii corecte şi echilibrate despreefectul alcoolului asupra organismului, dar şi despre cum săreacţionezi în diverse situaţii sociale, accesează site-ulwww.desprealcool.ro.

Studiu coordonat de sociologul Prof. Dr. Septimiu Chelcea şirealizat în perioada 15 octombrie - 20 noiembrie 2010, pe bază defocus grupuri şi anchetă prin chestionar aplicat pe un eşantion de1001 repondenţi, din mediul urban, cu vârste cuprinse între 18 şi30 de ani.