STUDIU: cele mai murdare locuri dintr-o maşină

Autor: Adrian Mihălţianu 31 oct. 2012 Știri auto

Cercetătorii americani s-au înarmat cu tot ce le trebuie pentru a găsi microbii şi în gaură de şarpe şi a-i scoate la iveală. N-a trebuit să caute prea mult, căci i-au găsit cam peste tot. Dar în special în anumite zone la care poate nu ne-am gândit:

Unul dintre cele mai murdare locuri din maşină este chiar volanul. Da, nu vorbim de portbagajul românesc pe unde a zăcut şi porcul, alături de sculele pline de vaselină şi pete de motorină, şi nici de obiceiul nostru autohton de a căra varza de la ţară, toamna. Vorbim de maşinile folosite de locuitorii oraşelor, cele în care ai impresia că nu poţi să te îmbolnăveşti de nimic. Ei, iată, te poţi îmbolnăvi de la propriul volan! Pe acesta s-ar afla colecţii bogate de microbi, cauzate atât de conducerea cu mâinile murdare de către şofer, dar mai ales de obiceiul prost de a mânca atunci când conduce.

Dacă aveţi acest obicei, e bine de ştiut că veţi ingera odată cu alimentele şi microbii aflaţi pe volan. Un alt obicei supărător este scobitul în nas sau în urechi, astfel încât pe volan se regăseşte de obicei un mix interesant de microbi şi grăsimi umane şi animale, ceară şi praf. „Negreala” de pe volan este şi mai bogată pe volanele îmbrăcate în piele naturală sau pe cele acoperite cu alcantara, căci aici bacteriile găsesc un loc şi mai propice în care pot rezista timp îndelungat. Dacă vă frecaţi la ochi după ce aţi pus mâna pe volan, să nu vă miraţi că vă iritaţi şi mai mult sau că faceţi conjunctivită!

Un alt loc deosebit de plin de microbi este reprezentat de suporturile de pahare. Cauza e simplă: băuturile dulci se varsă deseori, iar microbii iubesc zahărul. Regăsim zone pline de microbi şi în celelalte spaţii de stocare, în măsura în care acolo au fost depozitate alimente.

Cele mai murdare locuri dintr-o masina

În fine, nu uitaţi că şi praful adunat de-a lungul timpului pe podea se va ridica în aer foarte rapid, atât din cauza sistemului de ventilaţie, cât şi a trepidaţiilor maşinii. Dacă aveţi obiceiul să nu aspiraţi maşina regulat, veţi inhala acest praf plin la rândul său de microbi.

Sfaturile Ford sunt simple: fără a deveni o obsesie, e bine să ştergeţi la intervale regulate suprafeţele maşinii cu care veniţi în contact, insistând pe mânerele exterioare şi interioare, volanul şi suporturile de pahare.

Ford dezvoltă acum un tip de vopsea infuzat cu un aditiv pe bază de ioni de argint, care are proprietăţi anti-bacteriene. Acesta va fi folosit pe suprafeţele cele mai expuse, pentru a reduce astfel riscul dezvoltării bacteriilor şi a îmbolnăvirii pasagerilor.

Noi am spune că totuşi normele elementare de igienă sunt cele care ne pot ajuta să avem un interior curat.

Voi de câte ori pe an vă curăţaţi interiorul maşinii?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide