Studiu: europenii şi maşinile electrice

Pe fondul creşterii preţurilor la carburanţi, firma de consultanţă Deloitte a realizat un studiu în principalele ţări europene, pentru a vedea cât de dispuşi sunt clienţii să cumpere maşini electrice. Rezultatul: dezamăgitor.

Studiu: europenii şi maşinile electrice Studiu: europenii şi maşinile electrice

Studiul realizat de firma de consultanţă Deloitte a cuprins un număr de aproape 5.000 desubiecţi din Germania, Franţa, Italia, Spania, Belgia şiTurcia, iar ideea acestuia a fost de a vedea cât dedeschişi sunt potenţialii clienţi spre maşinile electrice.

Entuziasmul pe care îl aşteptau producătorii de la clienţi separe, însă, că întârzie să apară. Aproximativ 53% dintrerepondenţi au spus că ar fi disuşi să cumpere o maşină electrică,dar numai în anumite condiţii, în timp ce restul, 47% s-auarătat mai mult sau mai puţin reticenţi, considerând propulsiaconvenţională mai sigură.

Părerile repondenţilor sunt împărţie şi în funcţie de scenarii.Astfel, 63% dintre ei au declarat că ar lua în considerare mult maiserios cumpărarea unei maşini electrice dacă preţul unui litru decarburant ar fi de minimum 2 euro (adică peste 8 ron). În schimb,dacă ar avea posibilitatea de a cumpăra o maşină cu un consum de 3litri/100 km, mai puţin de o treime dintre potenţialii clienţi s-armai gândi la o maşină electrică.

Studiul a mai relevat şi principalele temeri privitoarela maşinile electrice: autonomia prea mică, timpul deîncărcare mare, infrastructura de încărcare precară, preţul delocatractiv, bonusurile guvernamentale considerate prea mici şi chiaraspectul nu prea reuşit al modelelor actuale.

Concluzia specialiştilor care au realizat sondajul este căaşteptările clienţilor de la maşinile electrice încă nusunt îndeplinite de constructorii care au avut curajul sădemareze producţia de maşini electrice. Ceea ce aduce nişte semnede întrebare privitor la obiectivul Comisiei Europene, ca până în2010 maşinile electrice să reprezinte 10% din totalul deînmatriculări şi chiar 20% în regiunile puternic urbanizate.

TU ÎN CE CONDIŢII ŢI-AI CUMPĂRA O MAŞINĂELECTRICĂ?