SUV-urile mari revin la modă în USA

Economia americană dă semne de revenire, prilej pentru şoferii americani să revină la vechea pasiune SUV-urile full-size.

SUV-urile mari revin la modă în USA SUV-urile mari revin la modă în USA

Constructorii europeni sau japonezi sperau ca recesiunea să îiorienteze pe americani cătremodelele mici (compacte sau subcompacte după standardele noastre),anunţând că vor introduce anumite modele disponibile în Europa şipeste Ocean. Se pare însă,că în prima jumătate a anului cumpărătorii de maşini nu au fostchiar pe aceeaşi lungime şi segmentul SUV-urilor mari a crescut cuun procent mai consistent decât clasa automobilelor mici şi chiarmai mult decât piaţa.

Exprimat înprocente, în primele şase luni americanii au cumpărat cu19% mai multe SUV-uri decât anul trecut în aceeaşi perioadă, întimp ce piaţa crescut cu 17%, iar cererea de automobile mici s-aîmbunătăţit cu 14%. În cifre absolute clasa mică depăşeşteclar SUV-urile mari, fiind cumpărate 121.000 modele tot-teren dedimensiuni mari şi 974.000 modele de şosea de dimensiuni mici,conform USAToday. Procentul de creştere mai mare arată însă că mulţiamericani preferă încă automobilele mari şi că aşezarea preţurilorla combustibili îi încurajează pe şoferi să se orienteze tot spremodelele mari.

Este binecunoscut faptul că americanilor nu le plac maşinile mici şi se parecă şi constructorilor le convine de minune situaţia. Majoritateaproducătorilor de SUV-uri mari sunt americani, deci creştereaavantajează şi economia din State, iar un SUV este unautomobil mult mai profitabil decât un automobil de clasă mică,având o marjă mult mai bună. Constructorii americaniintenţionează însă să folosească motoare mai mici şi soluţii depropulsoare mai eficiente pentru o dezvoltare sustenabilă a acestuisegment, dar cele mai mari progrese în materie de economie toteuropenii le fac.