Taxa auto pe emisii CO2 şi prima de casare în Germania

Autor: Oraan Mărculescu 16 ian. 2009 Știri auto
Taxa auto pe emisii CO2 şi prima de casare în Germania

Una dintre propuneri se referă la prima de casare, de 2.500 euro – deci de 2,5 ori mai mare ca la noi. Aceasta va fi oferită oricui are o maşină de cel puţin 9 ani vechime şi înmatriculată în Germania de cel puţin şase luni. Pentru cei care cred că nemţii au doar maşini noi, este bine de ştiut că estimările guvernului susţin că parcul auto din Germania are o vârstă medie de 8,5 ani vechime!

Aproximativ 3,8 milioane de maşini au între 16 şi 25 de ani, ceea ce îi face pe guvernanţi să spere că această primă de casare va scoate din uz circa 300.000 de maşini anual. Dacă Dacia va avea un preţ de bază în Germania sub 8.000 euro, ca în Olanda, înseamnă că nemţii, prin programul primei de casare, vor putea lua o Dacia Sandero, de exemplu, cu numai 5.500 euro.

O altă măsură, destul de controversată şi la ei, este adoptarea unei taxe auto pe emisii CO2. Dacă unii susţin ideea unei taxe fixe, se pare că guvernul înclină balanţa spre soluţia unei taxe proporţionale cu nivelul de emisii CO2. Astfel, pentru maşinile cu emisii CO2 sub 120 g/km, această taxă va fi fixă şi modică, dar va creşte cu 2 euro pentru fiecare gram, urmând a intra în vigoare cel mai târziu în iulie 2009. Bineînţeles, pentru maşinile înmatriculate după această dată…

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide