Taxa primă înmatriculare – beneficii România

Autor: Apropo/Mediafax 23 apr. 2007 Știri auto
Taxa primă înmatriculare – beneficii România

"Taxa de primă înmatriculare este benefică, întrucât are la bază protecţia mediului şi împiedică transformarea României într-un coş de gunoi al Europei", a declarat vineri la Bucureşti secretarul general al Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Ivan Hodac.

"Cred că poziţia Comisiei Europene nu este acceptabilă în privinţa condamnării unei ţări care propune o taxă bazată pe protecţia mediului. Dacă Uniunea Europeană vrea să acorde o atenţie deosebită protejării mediului înconjurător, atunci trebuie să accepte şi ţări care impun taxe pe acest criteriu", a afirmat Hodac, într-o întâlnire cu presa la sediul Automobile Dacia din Bucureşti. "România trebuie să-şi bazeze documentaţia transmisă Comisiei Europene pe aspectele privind protecţia mediului, astfel încât să demonstreze autorităţilor de la Bruxelles că nu este vorba de o taxă de natură fiscală", a spus Hodac.

Comisia Europeană a transmis, în luna martie, o scrisoare de somaţie autorităţilor române, în care se arată că legislaţia românească privind taxa auto, introdusă la începutul acestui an, nu ţine seama de deprecierea reală a maşinilor second-hand provenite din alte state UE, nu acordă contribuabilului dreptul de a contesta aplicarea grilei fixe, iar impozitarea discriminatorie nu poate fi justificată de considerente ecologice. Comisia a invitat Guvernul să îşi prezinte observaţiile cu privire la informaţiile incluse în scrisoarea de somare în termen de două luni de la momentul primirii.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a afirmat săptămâna trecută că taxa de primă înmatriculare nu trebuie interpretată ca fiind contrară dispoziţiilor UE, iar punctul de vedere pe care România îl va trimite Comisiei Europene va ţine cont de consecinţele pozitive pentru parcul auto şi producţia internă. Vosganian a arătat că autorităţile vor lua o decizie în termenul dat de Comisia Europeană, iar măsura care va fi adoptată nu va fi "foarte diferită" faţă de cea actuală.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide