Taxa samsarilor. Dacă trec peste limita asta de maşini vândute, vor trebui să plătească impozit

Autor: Marius Vișan 30 oct. 2017 Știri auto
Taxa samsarilor. Dacă trec peste limita asta de maşini vândute, vor trebui să plătească impozit

Începând din 2018, cei care vând mai mult de două maşini într-un an fiscal vor trebui să plătească impozit pe venit, conform unui proiect de act normativ aflat momentan în dezbatere publică, scrie Avocatnet.ro

În momentul de faţă, banii obţinuţi din vânzarea maşinilor sunt scutiţi de impozit, astfel că acestei reguli îi va fi restrânsă aplicabilitatea, din moment ce există persoane care speculează scutirea pentru a obţine venituri semnificative netaxate.

Concret, persoanele fizice care vând anual mai mult de două maşini vor datora impozit pe venit, în cotă de 10%, pentru banii pe care-i obţin. Mai exact, reglementarea va acoperi „veniturile obţinute, în bani şi/sau în natură, din transferul unui număr mai mare de 2 autoturisme (…) din patrimoniul personal, într-un an fiscal, indiferent de data dobândirii”. Aceste sume vor fi încadrate de autorităţi la venituri din alte surse.

În momentul de faţă, Codul fiscal prevede, fără nicio excepţie, că banii câştigaţi din vânzarea autoturismelor, indiferent câte, sunt scutiţi la plata impozitului pe venit de 16%.

Măsura este inclusă într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului fiscal, care, pentru a se aplica din 2018, are nevoie de aprobarea Guvernului şi de publicarea în Monitorul Oficial. Documentul este, în prezent, în dezbatere publică.

Intenţia Guvernului vine în contextul în care, la nivel naţional, există români care vând anual numeroase maşini, această activitate fiind mai degrabă o afacere neimpozitată.

În prezent, impozitul pe venit este în cotă de 16%, dar aceasta va urma să scadă, de la 1 ianuarie 2018, la 10%.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide