Te-a prins fără rovinietă? Află în cât sunt obligaţi să-ţi trimită amenda de la încheierea procesului-verbal

Autor: Marius Vișan 22 nov. 2016 Știri auto
Te-a prins fără rovinietă? Află în cât sunt obligaţi să-ţi trimită amenda de la încheierea procesului-verbal

O decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a stabilit, luni, că amenda pentru circularea fără rovinietă trebuie să ajungă la şoferi în maximum două luni de la data la care este încheiat procesul-verbal de contravenţie, nu de la data la care este săvârşită fapta. Asta înseamnă că, din moment ce data faptei şi data încheierii procesului-verbal pot fi diferite, în special când sunt folosite camerele video, rezultă că amenda poate ajungă cu întârziere.

Legislaţia actuală prevede că amenda pentru lipsa rovinietei trebuie comunicată în cel mult două luni de la data constatării contravenţiei, însă nu sunt oferite precizări suplimentare despre ce înseamnă asta, mai exact.

„Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data constatării contravenţiei, interval pentru care nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul”, scrie în Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002.

Din cauză că dispoziţia respectivă nu este tocmai clară, instanţele au interpretat-o în mod diferit. Concret, în sesizarea ce a stat la baza Deciziei ICCJ nr. 43/2016 se lămureşte că unii magistraţi au considerat că termenul de comunicare de două luni se calculează de la data săvârşirii faptei. Iar alţi judecători au apreciat că termenul începe de la momentul la care agentul constatator constată efectiv contravenţia.

În acest context, pentru ca practica instanţelor să fie aceeaşi, Înalta Curte a stabilit că momentul de la care trebuie să se calculeze termenul de comunicare de două luni este cel al încheierii procesului-verbal de contravenţie. 

Sursă: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide