Te atrag maşinile aduse din Germania şi Spania? E posibil să-ţi iei ţeapă

Autor: Marius Vișan 29 dec. 2017 Știri auto
Te atrag maşinile aduse din Germania şi Spania? E posibil să-ţi iei ţeapă

11 persoane, suspectate că au constituit o grupare specializată în înşelarea firmelor de închirieri maşini din Germania şi Spania, au fost trimise în judecată de către procurorii Parchetului General, scrie Digi24.ro.

Potrivit procurorilor, în perioada mai 2014 – februarie 2015, suspecţii au constituit un grup infracţional organizat care închiria maşini de lux din Germania şi Spania şi apoi le vindeau în România.

”În cadrul acestei grupări organizate, fiecare membru avea roluri bine determinate (de finanţator, recrutor, respectiv transportator) în înfăptuirea unui plan infracţional prestabilit şi bine structurat, iar modul de operare consta în identificarea unor societăţi de închirieri autovehicule de pe teritoriul altor state şi inducerea în eroare a reprezentanţilor acestora, pentru a intra în posesia unor autovehicule cu valoare mare, cu anul de fabricaţie 2013 – 2015, pe care să le transporte imediat pe teritoriul României, cu scopul de a le valorifica în mod fraudulos”, anunţă procurorii.

Transportarea autoturismelor către România se făcea de către membrii grupului infracţional organizat care aveau roluri de „şoferi”, pe rute dinainte stabilite. Ulterior, autoturismele erau preluate de la „şoferi” de inculpaţii Arnăutu Daniel, Niculae Ionel şi Ciucă Eugeniu-Florian, fiind depozitate în locuri greu de identificat, cu acces limitat.

În vederea valorificării fără drept a autoturismelor, cea mai utilizată metodă era identificarea unor persoane dispuse a achiziţiona astfel de autoturisme contra unor sume de aproximativ 25% din valoarea de piaţă a bunurilor, cumpărătorii cunoscând provenienţa ilicită a acestora.

O altă metodă folosită de gruparea infracţională pentru valorificarea autoturismelor era achiziţionarea la preţuri mici a unor vehicule identice ca marcă, model şi an de fabricaţie, care au suferit daune majore în urma unor accidente de circulaţie.

”Membrii grupului infracţional reparau autovehiculul avariat folosind piesele necesare de pe autovehiculul deturnat de la societăţile de închirieri, iar autovehiculul rezultat era valorificat la valoarea reală de piaţă către persoane care nu cunoşteau provenienţa ilicită a acestuia. Prin această metodă gruparea infracţională obţinea un profit de aproximativ 70% din valoarea de piaţă a bunului”, mai spun procurorii.

Potrivit acestora, prejudiciul creat societăţilor de pe teritoriul Germaniei se ridică la 148.000 euro, iar prejudiciul creat firmelor din Spania depăşeşte 206.000 de euro.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide