Tensiune ultra-înaltă: 
Prototipul Audi e-tron într-o cuşcă Faraday – VIDEO

Autor: Marius Vișan 04 iun. 2018 Știri auto

Versiunea de producţie a prototipului Audi e-tron anunţă zorii unei noi ere pentru marca celor Patru Inele: Compania se transformă dintr-un constructor auto clasic într-un furnizor de sisteme de mobilitate, oferind clienţilor săi soluţii adaptate pentru încărcare, fie acasă, fie în mişcare. Versiunea de producţie a prototipului Audi e-tron este prima maşină de pe piaţă care poate fi încărcată la staţiile de încărcare de până la 150 kW. În doar 30 de minute, SUV-ul electric este gata să pornească în următoarea etapă lungă a călătoriei sale. Bateria litiu-ion mare asigură o distanţă de peste 400 km (248,5 mi) în ciclul de conducere WLTP.

Scenariul: lumini vii şi pulsatorii peste acoperişul maşinii

Caseta Faraday de la staţia de testare de înaltă tensiune Siemens din instalaţia de distribuţie Berlin măsoară 42 x 32 x 25 metri (137,8 x 105,0 x 82 ft). O echipă de electricieni şi ingineri de la cea mai mare fabrică de producţie de dispozitive de comutaţie din lume investighează tensiuni de impuls la fulger de până la trei milioane de volţi. Construită în 1958, sala parabolică găzduieşte un generator de tensiune de impuls de mărimea unei case. Şi prototipul Audi e-tron este chiar în mijlocul acestuia. Luminile vii cu pulsatorie peste acoperişul maşinii, luminează la înălţimea de 25 de metri (82.0 ft). Experţii au vizat o tensiune fulger asupra autovehiculului. Acest experiment simbolizează ceva la care oamenii visează de mii de ani: să capteze fulgerele şi să le  folosească energia. Chiar şi astăzi nu puteţi folosi un fulger pentru a încărca o maşină electrică, dar inginerii au ajuns un pas mai aproape de realizarea viziunii de încărcare rapidă a fulgerului. Versiunea de producţie a prototipului Audi e-tron este primul automobil de pe piaţă care poate fi încărcat cu până la 150 kW.

Încărcarea în mişcare: cu până la 150 kW la staţiile de încărcare de mare putere     

La staţiile de încărcare de mare putere care utilizează sistemul standard de încărcare combinat (CCS), cum ar fi cele din reţeaua Ionity, prototipul Audi e-tron este pregătit pentru a porni în următoarea etapă a călătoriei pe distanţe lungi în mai puţin de 30 de minute. Caracteristica cheie din spatele acestui sistem este sistemul sofisticat de management termic al bateriei litiu-ion. Situată pe podeaua vehiculului, aceasta stochează 95 kWh de energie pentru a oferi o autonomie de peste 400 km (248,5 mi) în ciclul de testare WLTP realist. SUV-ul oferă o utilizare de zi cu zi completă. Până la sfârşitul anului 2018, vor exista aproape 200 de staţii de încărcare de mare putere (HPC) cu câte şase puncte de încărcare fiecare. Planurile necesită 400 de locaţii la intervale de 120 km (74,6 mi) de-a lungul autostrăzilor şi a principalelor căi de transport până în 2020.

Pe lângă încărcarea rapidă cu curent continuu, SUV-ul electric poate fi, de asemenea, încărcat în mişcare cu curent alternativ la încărcătoarele c.a., cu o putere de până la 11 kW şi opţional cu 22 kW. În total, clienţii pot utiliza mai mult de 65.000 de staţii publice de încărcare în întreaga Europa. Numărul acestora va creşte semnificativ în anii următori. La lansarea pe piaţă, Audi va oferi clienţilor e-tron acces simplificat la aproximativ 80% din aceste staţii de încărcare cu un serviciu de tarifare proprietar. Indiferent dacă este vorba de c.a. sau c.c., 11 kW sau 150 kW – doar un card este tot ce clienţii au nevoie să înceapă procesul de încărcare. Clienţii trebuie să se înregistreze o singură dată pe portalul myAudi şi să încheie un contract individual de tarifare. Facturarea este automată şi nu necesită nici o formă fizică de plată. Procedura va deveni şi mai convenabilă cu funcţia Plug & Charge, care este programată să debuteze în 2019. Nu va mai fi necesară o cartelă – maşina se autorizează sigură şi deblochează staţia de încărcare.

Cursele lungi pot fi planificate fie din aplicaţia myAudi, fie direct în maşină. În ambele cazuri, clientului i se arată traseul corespunzător cu punctele de încărcare necesare. Sistemul de navigaţie ţine cont nu numai de încărcarea bateriei, ci şi de situaţia traficului şi include timpul de încărcare necesar în calcularea sosirii. Sunt incluse staţiile de încărcare c.c. şi majoritatea încărcătoarelor de curent alternativ din întreaga Europa.

Încărcarea acasă: standard cu 11 kW, opţional cu 22 kW 

Audi oferă soluţii diferite pentru încărcarea la domiciliu. Dacă doriţi, un electrician recomandat de către distribuitorul local Audi va verifica opţiunile de încărcare disponibile în garajul clientului şi va instala tehnologia corespunzătoare. Sistemul standard de încărcare mobilă poate fi utilizat în două moduri: cu o putere de încărcare de până la 2,3 kW atunci când este conectată la o priză de uz casnic de 230 volţi şi cu până la 11 kW atunci când este conectată la o priză trifazată de 400 volţi. În acest din urmă caz, bateria poate fi complet reîncărcată în aproximativ 8,5 ore. Cu sistemul de încărcare opţional de conectare, puterea de încărcare se dublează până la 22 kW, cu condiţia ca SUV-ul electric să fie echipat cu al doilea încărcător necesar.

Împreună cu un sistem de management al energiei la domiciliu, sistemul de încărcare a conectorilor oferă şi funcţii inteligente de încărcare. De exemplu, prototipul Audi e-tron se poate încărca cu puterea maximă permisă de sistemul electric de acasă şi de automobil, luând în considerare, de asemenea, cererea altor consumatori din gospodărie.

Acest lucru previne supraîncărcarea sistemului electric de acasă. În plus, clienţii îşi pot defini propriile priorităţi personale, precum tarifarea atunci când energia electrică este mai puţin costisitoare. Dacă locuinţa este echipată cu un sistem fotovoltaic, autovehiculul poate fi încărcat cu precădere utilizând energia electrică generată de sistem, iar încărcarea chiar ia în considerare fazele prognozate ale soarelui.

Aplicaţia myAudi asigură o funcţionare convenabilă de pe canapea. Acesta poate fi utilizat pentru a planifica, controla şi monitoriza încărcarea şi preîncălzirea / răcirea SUV-ului electric. Clienţii pot seta un timp de plecare, de exemplu, astfel încât prototipul Audi e-tron să fie încărcat şi / sau încălzit / răcit la ora dorită. Aplicaţia afişează, de asemenea, date de încărcare şi de conducere.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide