UHAC, noua jucărie-monstru testată de Forţele Navale ale SUA. VIDEO

Marina militară americană ne arată încă o dată cât de tare este să ai la dispoziţie un buget enorm prin care să finanţezi tot felul de "jucării" de război. Protagonistul de azi este UHAC, un mega-utilaj amfibiu testat în Hawaii.

UHAC, noua jucărie-monstru testată de Forţele Navale ale SUA. VIDEO UHAC, noua jucărie-monstru testată de Forţele Navale ale SUA. VIDEO

E un tanc? E o navă? Greu de spus, dar măcar imensul utilaj are un nume: UHAC. Adică Ultra Heavy-Lift Amphibious Connector. Dacă nici denumirea nu vă lămureşte (nici pe noi nu ne-a luminat complet) aflaţi că UHAC este un vehicul amgfibiu experimental prin care Forţele Navale ale SUA vor să transporte trupe în locuri inaccesibile în momentul de faţă.

UHAC este deocamdată în stadiul de prototip şi a fost supus unor sesiuni de teste în Oahu, Hawaii, în perimetrul unei baze de antrenament pentru puşcaşi marini. Vehiculul amfibiu poate atinge o viteză maximă de patru noduri în mediul acvatic şi foloseşte un sistem de şenile dotate cu componente flotante prin care este asigurată deplasarea prin diferite tipuri de teren.

Adevărul trist este, însă, că nord-coreenii sau alţi potenţiali duşmani ai americanilor care ar putea fi atacaţi prin desant maritim, râd cu poftă când văd maşinăria: este prea lentă, poate fi uşor ţintită de pe sol sau din aer, iar capacitatea de transport e pusă sub semnul îndoielii.

Dar mai bine lăsăm videoclipurile de mai jos să vorbească despre ce poate face UHAC atunci când este pus la treabă: