Uită de maşină. Te costă 700 de euro şi în 5 minute ajungi oriunde vrei

Autor: Alexandru Banu 04 oct. 2017 Știri auto

Am fi început cu 10 motive pentru care să-ţi iei trotinetă. Am fi început cu cea mai mişto jucărie pe care am testat-o la ProMotor. Sau cu noi în anul 2000 o să rămânem la fel de copii. Te bucuri ca la venirea lu’ Moş Crăciun când te urci pe o trotinetă. Iar dacă e electrică, te bucuri ca un om mare la butoane.

Suspansul a început de când băieţii de la E-Twow ne-au zis că are cuplu, frate! Adică…un Porsche are cuplu, un diesel de 4.2 litri are cuplu, nu o trotinetă. Ba da, E-Twow Booster Plus are cuplu. Şi ce cuplu! O să vezi când o să-ţi iei una după ce citeşti asta. Are atât de mult cuplu de zici că ţi-a dat vânt pe scări Mike Tyson. Altfel, după o oră de hălăduit prin oraş, o să faci jaloane cu 30 km/h – viteza ei maximă. Nu o să te mai saturi şi o să cauţi pretexte să te duci până la pâine. Cu trotineta, desigur.

Dincolo de extazul vitezei care ne-a convins să ne luăm moticicletă când ajungem la andropauză, este eficienţa deplasării. Nu există niciun mijloc de transport care să te ducă mai rapid şi mai entuziasmant decât o trotinetă Booster Plus. Avantaje directe – nu transpiri, ajungi în timp oriunde, o pliezi în 3 secunde şi te bagi la metrou, o încarci în 2 ore şi consumă 2 bani (că 2 lei e prea mult ca să folosim exprimarea de dragul expresiei), driblezi ca Messi pe trotuare şi pleci primul de la semafor dacă mergi pe stradă. Avantaje indirecte? – enervezi pe toată lumea că eşti mai rapid şi că nu stai pe loc într-o maşină care se coace la soare, trezeşti un murmur de suferinţă în sufletul bicicliştilor leoarcă, eşti vedeta străzii şi, foarte important … priveşti cerul. Dezavantaje? – zi tu unul că noi nu am găsit. Mergem în pagina următoare a testului ca să vedem cum stăm cu autonomia.


Nu am înţeles însă partea cu autonomia şi cei de la E-Twow „ne sunt datori”. Cu frâna regenerativă (KERS – Kinetic Energy Recovery System), trotineta se autoîncarcă destul de des, poate un 40% din fiecare drum parcurs. Mai ales dacă mergi pe trotuar unde pui frână ca la nebuni pentru că sunt numai tonţi care se miră şi nu se dau din drum. Astfel, după un simplu calcul conform procentului de regenerare pe care l-am  apreciat, trotineta mai câştigă 4 metri de mişcare la fiecare 10 parcurşi. Asta ar însemna o autonomie de aproape 45 de km Vs. 30 cât comunică producătorul. Sinceri să fim, noi am ajuns la 40 şi mai aveam 60% baterie. Deci cum vine asta?…Ori nu ştim să mergem, ori regenerăm ca la balamuc. Oricum ar fi, am ieşit cu mult pe plus cu autonomia. În total am făcut 80 de km de test într-o săptămâna şi am încărcat-o de două ori, după ce am luat-o în test full. Dar am încărcat-o, aşa cu v-am spus, de siguranţă, nu că ar fi fost imperios. Iar ca timp, un drum de 4 km l-am făcut în 15 minute. Cu coborât de pe trotinetă şi cu urcat la bordurile înalte.

E-Twow Booster 2 are nişte roţi pare-se de offroad. Groase şi solide, pline,  urcă bordurile mici şi dacă ai viteză treci şi peste cele de vreo 5 cm înălţime. Oricum când devii expert ca noi începi să te coordonezi cu acceleraţia ei şi o mai şi salţi direct. Atunci să vezi distracţie. Şi stai liniştit că nu te vei dezechilibra la borduri, nu simţi aproape nimic. La denivelările destul de serioase din asfalt , nu ai nicio treabă, Booster-ul le trece blană. Ce nu am încercat, dar mergem pe mâna producătorului: urcă rampe de 25 de grade.

Ca dotări, am avut far cu senzor (se aprinde / stinge automat în funcţie de lumină) care reacţionează foarte bine, chiar şi la umbră aprinde ledurile, resetare pentru contor, sleep mode automat, claxon şi toate astea sunt afişate pe un display color lizibil. Acceleraţia o ai la clapetă în dreapta, iar frâna o pui ca pe orice trotinetă cu piciorul pe aripa din spate ori dintr-o clapetă pe partea stângă care “taie” roata motrică.

Foarte importantă la o trotinetă e şi partea practică. De pliat, am spus că se pliază imediat. Stai foarte bine pe ea, pentru că are o platformă lată şi cu o textură-şmirghel pentru aderenţă. Asta înseamnă că ai loc pentru ambele picioare pe ea, stai comod, nu oboseşti şi nici nu-ţi soliciţi corpul. Am simţit doar coloana zvâcnindu-ne de câteva ori la acceleraţii, pentru că, v-am spus, cuplul e puternic şi îţi ia timp ca să te obişnuieşti. E-Twow Booster Plus a fost înzestrată din fabrică şi cu segmente reflectroziante ca să fii văzut noaptea, inclusiv becuri roşii pe spate cu rol de poziţie şi frână.  

Am dat cu greu trotineta înapoi de parcă ne-ar fi luat cineva jucăria. Este un mijloc de transport pe care îl recomandăm 1000% în oraş pentru transportul casă-birou şi pentru alte deplasări solo. Sincer, la ora asta nu vedem ceva raport preţ – calitate – eficienţă – distracţie care să bată acest Booster. Poate numai altă trotinetă, deşi am auzit că astea ar fi cam BMW-urile trotinetelor de masă (3.600 de lei preţ).

Autor Alexandru Banu

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide