Volvo lucrează la maşina care se conduce singură. VIDEO

Autor: Iulian Dnistran 25 oct. 2012 Știri auto
Volvo lucrează la maşina care se conduce singură. VIDEO

După ce Google a primit undă verde pentru testarea maşinilor autonome pe străzile publice din California, Volvo a prezentat o tehnologie ce vine în ajutorul şoferilor care petrec foarte mult timp în ambuteiaje.

În esenţă, sistemul este o evoluţie a tehnologiilor Adaptive Cruise Control şi Lane Keeping Aid care au fost montate pe noul model V40. Când şoferul activează funcţia de asistenţă în cazul unui ambuteiaj, sistemul analizează fiecare mişcare a maşinii din faţă şi controlează direcţia, acceleraţia şi frânele până la viteze de 50 km/h.

„Maşina urmăreşte vehiculul din faţă pe aceeaşi bandă. Chiar şi aşa, şoferul deţine întotdeauna controlul. El sau ea poate oricând să controleze maşina”, a declarat Peter Mertens, vicepreşedinte senior al departamentului de cercetare şi dezvoltare al Volvo Car Corporation.

Potrivit celor de la Volvo, americanii petrec, în medie, mai mult de 100 de ore pe an în maşină pentru naveta către locul de muncă şi înapoi acasă. Adică mai mult decât cele 80 de ore libere sau zece zile nelucrătoare pe care le au, în medie, americanii în fiecare an.

Acest sistem va ajunge pe modelele de serie Volvo în anul 2014 şi este al doilea de acest gen dezvoltat de suedezi. Primul a fost creat în cadrul programului european SARTRE (Safe Road Trains for the Environment), unde Volvo a fost singurul producător auto participant, şi are scopul de a crea coloane de maşini care circulă autonom până la viteze de 90 km/h.

Adaptive Cruise Control foloseşte unde radar pentru a controla viteza maşinii în funcţie de cea a maşinii din faţă, iar Lane Keeping Aid scanează marcajele rutiere şi ajustează direcţia dacă maşina iese de pe bandă.

Video:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide