Zvonuri: BMW Z9 va rivaliza cu Audi R8 Spyder

Fanii BMW tânjesc după un supercar adevărat, care să rivalizeze cu Audi R8. Britanicii de la AutoExpress vin cu o veste bună: se pare că BMW pregăteşte un roadster de calibru mare, denumit BMW Z9.

Zvonuri: BMW Z9 va rivaliza cu Audi R8 Spyder Zvonuri: BMW Z9 va rivaliza cu Audi R8 Spyder

Mai ţineţi minte rodsterul de lux BMW Z8? A fost ultimul modelbavarez care ar putea fi integrat în categoria supercar clasic,ieşind din producţie în 2003. De atunci, BMW nu a mai avut un rivaldirect pentru supercaruri precum Audi R8 sau Mercedes SLS. Ce să mai spunem de rivalitatea cu Ferrari,Lamborghini sau Aston Martin.

Britancii de la AutoExpress vin cu nişte veşti bune: se parecă BMW a dat undă verde unui proiect de maşină sportveritabilă, care ar urma să se materializeze subforma unui roadster sportiv cu denumirea BMW Z9.Asta după ce, în 2005, BMW a încercat să aducă sub reflectoareconceptul BMW Californa Spyder, care a sucombat din cauza crizei,iar indicativul Z9 a apărut prima oară în 1999, ca un concept carea prefigurat Seria 6.

Acum, însă, conceptul BMW Vision de la Frankfurt 2009 a primit un feedbackextrem de bun, fiind clar că lumea auto este pregătită pentru unBMW sportiv. Atâta doar că nu va fi vorba deBMW M10 cu motor central, cumafirmau unele ipoteze, ci de o maşină cu motor în faţă, tracţiunespate şi un look de roadster modern.

Dacă în ce priveşte designul, este clar că vor fi preluate de laBMW Vision destule elemente, în ce priveşte partea tehnicăBMW Z9 se anunţă revoluţionar. Caroseria va fi fabricatădin noul material CFRP (plastic ranfosat cu fibră de carbon),pentru a se obţine o masă foarte redusă, în timp ce platformatehnică va proveni de la noul BMW Seria 5.Aluminiul şi magneziul vor fi folosite din abundenţă pentrusubansamble precum suspensie sau subcadre.

Motorizarea va fi una potentă, care se preconizează căva dezvolta în jur de 600 CP. Este vorba despre unbi-turbo de 4,4 litri, care va apărea şi sub capota iminentului BMWM5. BMW Z9 va mai veneficia de o cutie de viteze cu dublu ambreiajşi de un diferenţial cu alunecare limitată M, dar şi de sistemeprecum start-stop sau recuperarea energiei la frânare.

Noul BMW Z9 ar urma să intre în producţie în2014, an în care probabil va apărea şi a doua generaţie alui Audi R8. Nu este exclusă o variantă Z9 electrică, menită arivaliza cu Audi R8 e-Tron sau SLS-ul electric.