Dacia Duster nu este Dacia SUV. Dar va fi?

Autor: Oraan Mărculescu 15 mart. 2009 Opinii

După euforia în care ne-a aruncat Dacia Duster, a venit timpul să redevenim obiectivi. Şi, bineînţeles, colegii prezenţi la salonul elveţian au observat cu mai multă atenţie standul Dacia la Geneva 2009. Care, în afara conceptului, nu a suprins prin nimic notabil. Poate că Duster a avut un foarte important rol de imagine, însă ne-am fi aşteptat ca Dacia să pună accentul şi pe lucrurile palpabile, care au legătură directă cu vânzările.

1,2 16V, nu 1,5 dCiDe exemplu, singura noutate comercială a fost motorizarea 1,2 16V de pe Dacia Sandero, despre care ştiam deja că pur şi simplu va înlocui arhaica motorizare 1,4 MPI, un pas foarte firesc, mai ales pentru piaţa vestică. Însă marea majoritate a publicului aşteaptă altceva de la Dacia Sandero: motorizarea diesel! Care continuă să întârzie, deşi semnalele pieţei mi se par suficient de clare în favoarea lansării cât mai grabnice a versiunii Sandero 1,5 dCi.

Oare cei de la Dacia consideră suficient boom-ul actual al cererilor Dacia în vest şi vor să păstreze dCi-ul ca un as în mânecă pentru mai încolo? Sau, din cauza crizei economice, sunt probleme de logistică în uzină şi nu ar face faţă cererilor? Posibil – însă realitatea este că Dacia Sandero diesel este necesară.

Sandero Cross - nu e Dacia SUVDacă tot vorbim despre Dacia Sandero, de ce tot defilează cei de la Dacia cu acel kit exterior în genul unui crossover, din moment ce există Renault Sandero Stepway, iar omologul român a fost deja zărit în teste în judeţul Argeş?

Poate că Dacia Duster ar fi eclipsat acest Dacia Sandero Cross (una din denumirile vehiculate), iar departamentul de marketing are planuri separate pentru acest model? Ciudat, nu văd această versiune ca un produs pentru pieţele emergente, ci adaptat pieţei vestice, ca o maşină aproape life-style, dar cu un preţ foarte avantajos.

În plus, oare unde va avea viitorul Dacia SUV succesul cel mai mare? Cu siguranţă în vest, unde ar fi bun acest vector de imagine palpabil, Dacia Sandero Cross, care să pregătească terenul pentru Dacia SUV.

Dacia - cutie automataTrendul pe pieţele dezvoltate este foarte clar: motorizări ecologice, siguranţă crescută, nivel de confort mai mare. Oare Geneva 2009 nu ar fi fost potrivită pentru prezentarea unor opţiuni cum ar fi sistemul de control al tracţiunii, cutia de viteze automată sau aerul condiţionat cu reglaj electronic?

Vorbim, totuşi, de elemente cu un cost mic, deoarece ar fi preluate din banca de organe Renault, ceea ce ar face dintr-un Logan sau Sandero bine echipat o maşină cu un excelent raport preţ/dotări.

Cel mai probabil, toate acestea (motorul diesel pentru Sandero, versiunea Sandero Cross sau dotările mai sus amintite) se regăsesc într-un plan Renault-Dacia. Singura mea nedumerire este de ce nu s-a profitat din plin de cel mai tare eveniment al acestui an de criză auto, Geneva 2009 – în condiţiile în care salonul din toamnă, Frankfurt 2009, deja dă semne de probleme şi unii constructori şi-au anunţat neprezentarea, cum s-a întâmplat cu Detroit 2009.

Nu-mi rămâne decât să fiu mult mai circumspect de acum încolo în legătură cu planurile departamentului de marketing Dacia şi să sper că vor avea efecte la fel de mari ca şi în cazul lui Dacia Duster. Însă, în ce priveşte situaţia comercială Dacia, mă tem că succesul este doar de conjunctură şi nu un rezultat al eficienţei conducerii Dacia.

Până una alta, mă alătur şi eu celor care, foarte cinstit, îi felicită pe cei de la Dacia pentru rezultatul de la Geneva 2009. Numai că trebuie să rămânem realişti şi, luând ca bază un proverb de sezon, îmi permit să îi atenţionez pe cei de la Dacia: cu un concept Duster nu se face primăvară, pardon, succes comercial. Pentru asta, trebuie o gamă de maşini adaptată.

Dar cred că pot să îmi permit un pariu: ghici cum se va numi iminentul model Dacia SUV? Eu cred că Dacia Duster.

Ce zici, Dacia SUV va prelua denumirea lui Dacia Duster? Eu cred ca da

Scurgere de info sau teasing?La începutul lunii februarie, au apărut pe internet celebrele deja fragmente dintr-un misterios concept Dacia, la vremea respectivă pariul fiind pe Dacia Coupe la Geneva 2009.

În preajma Salonului Auto Geneva 2009, bursa zvonurilor a început să fie din ce în ce mai agitată: pe de o parte din cauza secretomaniei oficialilor Dacia, pe de altă parte datorită diverselor scurgeri de informaţii din interior, care, neputând fi verificate, au dat naştere la tot felul de supoziţii în presa auto şi nu numai.

Chiar dacă în mod oficial nu s-ar recunoaşte, "scăparea" pe internet a primelor imagini ale conceptului Dacia pare să fi fost bine concertată. De ce au apărut doar câteva detalii ale maşinii şi nu întreaga maşină? Totul pare, acum, similar cu o strategie reuşită de teasing – ba chiar foarte reuşită, deoarece nu doar românii, ci şi lumea auto internaţională a devenit extrem de curioasă despre ce pregăteşte Dacia la Geneva 2009.

ZEentry? Pana la urma, nuTeasingul oficial a venit să pună şi mai multe paie pe foc, prin prezentarea unor mici filmuleţe în stil desene animate, care arătau profilul viitorului concept – ba, mai mult, chiar pe site-ul oficial al salonului elveţian a apărut denumirea acestui concept, Dacia ZEentry (denumire infirmată, ulterior, de oficialii Dacia – dar cine să îi mai creadă?!).

Concomitent, au apărut informaţii cu privire la Dacia SUV: faptul că se va numi Dacia Duster, că va fi bazată pe platforma lui Sandero, ba a apărut chiar şi o schiţă realistă. Colac peste pupăză, sursele MEDIAFAX au declarat că Dacia SUV va fi prezentată la standul Dacia la Geneva 2009!

Aşa încât am tras o concluzie pripită şi foarte optimistă: Dacia va prezenta la Geneva 2009 atât un concept-car, cât şi noul Dacia SUV! Adică Dacia ZEentry şi Dacia Duster. Pe fondul mândriei naţionale, aproape orice urmă de logică obiectivă a dispărut… până când am fost pus în faţa realităţii.

Dacia Duster - vedeta si surprizaRealitate demnă de bancurile cu Radio Erevan: este adevărat că Dacia a expus la Geneva 2009 un concept şi noul model Dacia SUV? Da, cu câteva precizări:

  • nu au fost două maşini, ci numai una
  • nu Dacia SUV se numeşte Dacia Duster, ci conceptul
  • nu a fost prezentat modelul de serie Dacia SUV, ci un concept Dacia SUV (numit Dacia Duster…)

Moment în care m-am uitat în urmă la câteva editoriale şi mi-am dat seama că am greşit în privinţa estimărilor despre Dacia la Geneva 2009. Mai mult de atât, mi-am dat seama, cu o oarecare satisfacţie, că strategia departamentului de marketing Dacia a dat rezultate: ne-a indus în eroare pe toţi cei din presă, iar efectul surprizei a fost total în momentul dezvăluirii reuşitului concept Dacia Duster.

Impactul mediatic i-a costat foarte puţin pe cei de la Dacia, însă va avea mari beneficii în ce priveşte imaginea mărcii. Conceptul Dacia Duster devine, astfel, un fel de piatră de temelie pentru percepţia publicului – Dacia este un brand nou şi cu un viitor strălucit.

Dar oare acest lucru se va vedea, realist, şi pe plan comercial?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide