Dacia Duster – Viziunea lui Patrick Le Quément

Autor: Dan Vache 03 mart. 2009 Opinii

LUNI 23 MARTIE, DACIA DUSTER ESTE ÎN ROMÂNIA!

O VEZI LIVE PE www.promotor.ro, începând cu ora 12:00

Dacia Duster, vedeta romaneascaPrintre două modele Sandero, un Logan şi un MCV, pe colţul standului Dacia la Geneva 2009 a strălucit în lumina reflectoarelor de la prima oră Dacia Duster Concept. Asta pentru că nu a existat vreo lansare fastuoasă, blitzurile aparatelor de fotografiat scăldând în voie caroseria crossoverului-coupe românesc.

Patrick Le Quément s-a aflat la standul Dacia la Geneva 2009 pentru a le împărtăşi userilor promotor.ro câteva detalii despre Duster.

"Este doar un concept, nu are nici o legătură cu Dacia şi nici nu avea vreodată" – ai fi tentat să gândeşti când admiri ultima creaţie cu sigla Dacia. Aşa au gândit şi designerii (dintre care doar unul este român) angajaţi la Centrul de Design din Bucureşti.

Duster - ce ar fi daca?S-a pornit de la premisa foarte simplă: ce ar fi dacă? Dacă am avea o foaie albă de hârtie pe care am putea să ne expunem viziunea asupra unui viitor model Dacia, de peste 5-6 ani, care să  demonstreze că producătorul român a ajuns la maturitate.

Rezultatul îl vedem acum cu toţii în faţa noastră, fiind produsul a 8 luni de muncă, contribuţia celor de la Technocentre fiind doar de finisare a detaliilor, conceptul fiind în mare măsură realizat la Bucureşti. Ce se desena azi, mâine putea ajunge în Franţa pentru a avea o cooperare cât mai bună.

Revenim, totuşi, la ceea ce ne interesează cel mai mult. Am înţeles că Duster vrea să arate că Dacia poate, dar oare va reprezenta mai mult decât un simplu concept? Va influenţa acest concept designul viitoarelor modele Dacia?

La această întrebare, Patrick Le Quément a declarat că personal se declară încântat de câteva detalii estetice, care ar avea şanse să reprezinte linii de ghidare pentru viitoarele maşini Dacia.

Partea frontala foarte reusitaŞi aici s-a referit în principal la grila faţă, care urmează trendul deschis de Dacia Sandero, la blocurile optice tot mai înguste sau la luminile de poziţie cu LED-uri. Chiar şi stopurile spate pot fi elemente interesante de luat în seamă. Atenţie, însă, asta nu înseamnă că vom vedea prea curând modele noi asemănătoare cu acest concept Duster.

De altfel, Patrick Le Quément a ţinut să precizeze că Dacia Duster nu are nici o legătură cu viitorul Dacia SUV, ce va fi lansat cel mai probabil la Salonul Auto de la Frankfurt. Din contră, detaliile regăsite pe conceptul prezentat la Salonul Auto de la Geneva se vor regăsi poate pe modele  ce vor fi lansate peste 5 ani. Sau mai târziu.

Duster - simplitate si robusteteUnul dintre motivele pentru care a fost ales acest tip de caroserie, ne-a lămurit oficialul Renault, a fost dorinţa de a imprima o senzaţie de robusteţe, acesta fiind un atribut necesar mărcii, pentru a consolida o fiabilitatea pe măsură şi un comportament rutier decent.

O altă caracteristică dorită a fost aceea de simplitate, interiorul fiind un exponent excelent în acest sens şi dând dovadă clară de ergonomie şi design reuşit.

În final, pornindu-se de la o foaie de hârtie albă şi o mână liberă pentru designerii însărcinaţi de design, s-a ajuns la un concept car cu un rol mai mare decât cel intrinsec. Nu vorbim doar de un exerciţiu de design, ci de un rezultat cu un potenţial ridicat de a naşte în viitor idei pentru marca Dacia.

Mai rămâne astfel doar o singură întrebare: după lansarea SUV-ului, ce alte modele viitoare ar putea beneficia prin design de detaliile oferite de noua Dacia Duster? Un monovolum ce era programat pentru lansare în 2012? O nouă generaţie Logan? Vom vedea.

Duster e un bun inceput

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide