Ghid de utilizare a taximetriştilor din Bucureşti

Taximetriştii sunt o specie aparte de şoferi. Am învăţat mult mai multe despre ei din trafic decât din postura de client. Iată care ar fi cele mai importante lucruri.

Ghid de utilizare a taximetriştilor din Bucureşti Ghid de utilizare a taximetriştilor din Bucureşti

1. Taximetriştii se grăbesc întotdeauna

Dacă vezi un taximetrist în oglinda retrovizoare, pregăteşte-tesă-i faci loc. Dacă vezi unul lângă tine, pregăteşte-te să-i faciloc, chiar dacă nu semnalizează. Dacă ai unul în faţa ta, lasădistanţa, nu ştii când va frâna violent, pentru că, nu-i aşa, segrăbeşte.

2. Taximetriştii pot opri oriunde

Fie traficul oricât de aglomerat sau poziţia maşinii lui oricâtde aiurea, taximetristul va opri unde vrea, când vrea, în funcţiede necesităţile lui şi ale clientului lui. Restul participanţilorla trafic trebuie să se supună regulilor ad-hoc inventate detaximetrist.

3. Taximetriştii au prioritate

Deşi locul lui de muncă este strâns legat de integritateamaşinii, taximetristul este un adevărat kamikaze în trafic.Speculează orice portiţă, forţează lucrurile, te presează chiardacă nu ai unde să te duci. Este un drept pe care îl primeşte,neoficial, o dată cu atestatul de taximetrist.

4. Taximetriştii sunt experţi într-ale conducerii

"Am milioane de kilometri la volan" şi cu asta încuie pe oricinear vrea să-i atragă atenţia că a încălcat reguli de circulaţieelementare. Pentru că el e la volan şi tu eşti pasager în maşinalui, înseamnă că, automat, nu ai dreptul la o opinie privindcalităţile lui de şofer.

5. Taximetriştii sunt stăpânii clientului, şi nuinvers

Dacă ai noroc, te întreabă dacă poate să-şi aprindă ţigara. Dacăai noroc, te întreabă dacă nu te deranjează manelele..., pardon,volumul sonorului. Dacă ai noroc, va mânca seminţe doar cândaşteaptă clienţi. Dacă ai noroc, te va întreba dacă te grăbeşti, casă nu te dea degeaba cu capul de toţi pereţii.

6. Taximetriştii au dreptul de a-şi alege clienţii

Deşi se plânge de foame şi de criză, comoditatea e legenescrisă: taximetristul nu se sinchiseşte să se streseze pentrucâţiva kilometri sau pentru o comandă care consideră el că nu îiaduce un minimum de bani.

7. Taximetriştii dau lecţii de tupeu

Eşti nemulţumit de serviiciile unui taximetrist? Te-a deranjatcă a fost mitocan sau te-a tratat fără minimul respect? Îndrăzneştisă îi atragi atenţia asupra unor chestiuni de minim bun-simţ? Aigrijă. Ei "e" mulţi, "e" solidari, "te face" în sânge. Ei "are"alte reguli faţă de restul societăţii.

8. Taximetriştii se pricep la maşini

Loganul e o maşină proastă. Loganul e perfect pentru mine. Numai"folzvagăn" conduc. Mercedesul e maşină. Cu "gepeleul" m-am scos. Efiabilă. Nu e fiabilă. Mă costă. Mă costă puţin. Experienţa cumaşinile lor, în condiţiile lor, este tot ce contează.Taximetristul e sursa sigură dacă vrei o maşină. Crede el...

9. Taximetriştii se pricep la oameni

Chiar dacă e doar o întâlnire de scurtă durată, o relaţietrecătoare client - prestator de servicii, taximetristul leagărepede prietenie. Dacă taci şi nu intri în conversaţie, eşti naşpa.Dacă deschizi gura şi nu eşti de acord cu el, eşti naşpa. Dacăvorbeşti pe acelaşi limbaj vulgar, eşti naşpa. Eşti ok doar dacălaşi şpagă, "că aşa se face".

10. Taximetriştii nu sunt toţi la fel

Mi-e greu, dar trebuie să recunosc: am întâlnit şi taximetriştionorabili, persoane cu bun simţ, cărora nu li se aplică regulile demai sus. Merg foarte rar cu taxiul, deci aceşti oameni sunt extremde rari. În trafic, întâlnesc mulţi taximetrişti, dar foarte puţinisunt civilizaţi. Pe aceştia, puţini câţi sunt, îi salut şi ledoresc să nu pună la suflet acest pamflet.

MAI AVEŢI ŞI ALTE REGULIDESPRE TAXIMETRIŞTI?

oraan.ro