Maşini pasionale: Alfa Romeo MiTo

Când spun Alfa, mă gândesc la începuturile lumii. Când spun Alfa Romeo, mă gândesc la pasiune auto. Când spun Alfa Romeo MiTo, mă gândesc la Legendele Olimpului. De ce?

Recent am văzut filmul "Clash of the Titans". Pierdere de vreme.Singurul lucru bun la această producţie hollywoodiană 3D cu actorititraţi şi efecte speciale a fost că mi-a amintit devolumele "Legendele Olimpului", pe care le-am citit defoarte multe ori în copilărie şi adolescenţă.

Zeii, eroii şi poveştile din "Legendele Olimpului" au un farmecaparte, mai ales când eşti mic şi nu ai altă grijă decât să îţiîmbogăţeşti imaginaţia pe zi ce trece. Deci nu ai grijile unui ommatur.

Nu am facut un simplu test-drive cu Alfa Romeo MiTo

În mod inedit, senzaţii similare am trăit recent lavolanul unui model Alfa Romeo MiTo: bucurie, fun,plăcere. Plus acea părere de rău când se termină joaca sauvisul - în traducere, când duci maşina înapoi la importator şi nuprea ai chef să reintri în pielea de jurnalist auto obiectiv.

Iată de ce nu voi prezenta un test cu Alfa Romeo MiTo 1.6MJet. Ci un punct de vedere total subiectivşi, poate pentru unii, chiar exagerat de metaforic.

Cred că departamentul de design Alfa Romeo primeşteordine direct de la Afrodita, zeiţa frumuseţii şi aiubirii. Dacă Alfa Romeo 8C este o ofrandă adusă Afroditei,cred sincer că MiTo a fost concepută pentru "aghiotantul" Eros (sauCupidon, în mitologia romană).

Designul conteaza 50% in cazul lui Alfa Romeo MiTo

Chiar dacă zeul metalurgiei, "inginerul" Hephaistos, ar spune căvorbim doar de un Fiat Grande Punto redesenat, artiştii dinîntreaga lume l-ar ignora, deoarece s-ar pierde în contemplareaformelor sculpturale ale lui MiTo. Care mai avea un avantaj:culoarea pasiunii, un roşu aprins aprobat, cu siguranţă, deAfrodita.

Un eventual zeu al ergonomiei nu ar avea motive de nemulţumireprivitor la interiorul lui MiTo, dar, dacă Atena ar fi o zeiţămodernă a vânătorii, poate ar strâmba din nas, pentru căMiTo are un cockpit nici prea modern, nici preaextravagant, cum e exteriorul - mă rog, amestecul de roşu,negru şi gri ar trebui să te dea pe spate, dar nu te vei simţi caun zeu în maşină.

Interiorul nu este la fel de extravagant ca exteriorul lui Alfa Romeo MiTo

Ce să spun despre zeul vinului, Dionis (sau Bachus, mai cunoscutromânilor degustători de licori): nu poate duce mai mult de treisatiri sau nimfe în maşină, iar portbagajul e prea puţin încăpătorsau modulabil pentru damigenele lui. Totuşi, oricât de obiectiv aşfi, nu pot uita că vorbim de o maşină premium de clasămică, deci nu are sens să îi cerem prea mult.

Motorul diesel este destul de potent pe hârtie, dar Hermes,mesagerul zeilor, sigur va considera performanţele maşinii doarcorecte pentru cei 120 CP. Situaţie care se schimbă dacăapeşi butonul DNA în poziţa "D" - MiTo devine rapid o maşinăbătăioasă, numai bună pentru Ares, zeul războiului.

Cu Alfa Romeo MiTo vrei sa mergi aproape tot timpul in modul D al sistemului DNA

Care se poate bizui şi pe "diferenţialul autoblocabil" Q2 (defapt o găselniţă electronică), dar şi pe sistemul de direcţieincisiv şi pe trenul de rulare foarte bine setat. Păcat căsuspensia nu este suficient de confortabilă pentru şoselele dinRomânia, care arată de parcă în fiecare primăvară Poseidon seenervează şi îşi năpusteşte apele peste şosele şi autostrăzi.

Şi din nou păcat că Apollo, zeul muzicii, nu va fi satifăcut deronţăitul dieselului - ce-i drept, când spui Alfa Romeo, tegândeşti la un benzinar tenor, nu? Însă Atena, zeiţa înţelepciunii,va fi de altă părere, deoarece un consum mediu de circa 5,7litri/100 km (preponderent în modul D) e de preferat în vremuri decriză.

Pretul de oferta pentru Alfa Romeo MiTo 1.6 MJet este de cca. 16.000 euro. Foarte competitiv

Practic, la preţul de aproape 16.000 euro, Alfa RomeoMiTo cu motorul diesel e o propunere extrem de tentantă,chiar dacă Hera, regina capricioasă a zeilor, ar putea argumenta căMini Cooper D are un renume mai puternic,Citroen DS3 este mai confortabil, iar Audi A1 este mai nou.

Dacă aş fi supremul Zeus, nu m-ar interesa părerea soţiei mele geloase,deoarece Alfa Romeo MiTo este o maşinuţă pur şi simplufrumoasă şi de care te îndrăgosteşti iremediabil. Fireşte,dacă aş fi Zeus, nu aş avea probleme cu banii sau cu aceastăcriză...

Cu Alfa Romeo MiTo vrei sa inveti mitologie. Cititi Legendele Olimpului si mai vorbim

oraan.ro