Maşinile vitezomanilor să se confişte! Mă susţii?

Maşinile vitezomanilor să se confişte! Mă susţii?

Autor: George Buhnici acum 9 ani Opinii

www.buhnici.ro – informaţie gratis despre lucrurile care contează

Noua variantă a Codului Rutier va aduce cu siguranţă câteva îmbunătăţiri importante. Dispare în sfârşit sistemul inutil de puncte de penalizare, care nu a speriat teribiliştii, ba i-a învăţat că se pot baza pe „vieţile” rămase ca la jocurile pe calculator.

Se scumpesc şi amenzile, ceea ce este din nou o treabă excelentă. Cele actuale sunt o glumă pentru cei care o calcă de parcă ar fi ultimii rămaşi pe planeta pustie. Răspunderea obiectivă, care va scoate banii de amendă direct din buzunarul proprietarului, este însă o soluţie şi mai bună. Când mai încredinţezi maşina cuiva, te vei asigura că nu face tâmpenii.

Ţi-a venit poza acasă? Nu vei mai putea să trimiţi copie după permisul unui congolez. Mă vor înjura, sunt sigur, cei care argumentează de fiecare dată că ei încalcă legea pentru că nu sunt destule drumuri bune. Vă mai dau motive să mă înjuraţi imediat.

Îţi place viteza? Te crezi bun la volan? Ai bani de cheltuit pe cai putere? De ce nu te înscrii atunci la raliu? Cu un sfert din preţul unui Audi poţi concura un sezon în campionatul naţional şi îţi dregi creierii de viteză fără să omori pe nimeni. Nu ai timp să îţi baţi capul cu regulile? Dă o fugă la Hungaroring sau la Hockennheim în week-end. Alergi pe circuit până schimbi trei rânduri de cauciucuri şi te poţi întrece legal cu unii la fel de pasionaţi ca tine.

Acum, cu ideeea aceasta în minte diger-o pe următoarea.

Aşa cum spune titlul, susţin confiscarea maşinilor vitezomanilor. Poliţia rutieră va propune din nou, prin intermediul ministerului administraţiilor şi internelor, modificarea Codului Rutier prin alinierea la o iniţiativă aplicată deja în alte şase ţări europene.

Aşadar, dacă o calci cu 181 kmh pe autostradă, îţi confiscăm maşina. Ai limită de 30 kmh pe o stradă cu şcoală şi te-am prins cu 81 kmh, la fel. În Elveţia măsura este chiar şi mai dură. Amenda se extinde cu vreo 10% din averea şoferului sinucigaş. Să vedem la executare măcar un Cayenne sau un Q5 ca zilele trecute, care se depăşeau cu 214 kmh pe o Autostrada Soarelui aglomerată…

Problema românească este însă că parlamentarii vor respinge probabil modificarea a treia oară. Desigur, vor spune că protejează astfel dreptul la proprietate garantat de constituţie. Dar când dreptul tău la proprietate îţi protejează nebunia de a conduce un proiectil de două tone cu peste 200 kmh către maşina în care circulă familia mea, devii un criminal, iar maşina ta o armă letală.

Orice deputat ori senator care mai protejează un criminal devine în ochii mei unul la fel de periculos. De data aceasta chiar mai periculos, pentru că le va confirma descreieraţilor că sunt iubiţi şi apăraţi de lege.

Deja simt ura celor care o calcă regulat cu 180, 200, 240 kmh cu maşina sau chiar cu 300 kmh pe motocicletă. Înţeleg frustrarea celor care să plâng de drumuri, însă nu e vina morţilor că tu nu ai avut destul asflalt sau nu ai plecat din timp de acasă.

Am călătorit ceva prin lume şi se stă în coloană cu orele chiar şi pe 14 benzi în America sau câte trei ore la intrarea în Munchen la ora de vârf. În schimb, nu am întâlnit atâta alcoolism al vitezei pe porţiunile libere ca la noi. Civilizaţia s-a construit deja în occident prin penalizarea exemplară. Cred sincer că aceasta este singura soluţie valabilă şi pentru temperamentul balcanic.

Eu le voi scrie sau chiar îi voi suna pe parlamentarii pe care i-am votat în colegiul din Bucureşti. Te încurajez să faci la fel.

Am devenit şi duşmanul tău sau mă susţii?

Citește și...


Comentarii
Inchide