Opinie

Opinie

Autor: Bogdan Nicolai acum 13 ani Opinii

Din parcarea de sub fotoliu iese un Ferrari 250 GTO. Şoferul se asigură că Meme (bunica mea) nu intră brusc în cameră şi-l striveşte, apoi semnalizează în imaginaţia mea şi intră pe autostrada covorului. Pe partea dreaptă, de-a lungul drumului, este un lan de ciucuri treierat de cîteva furnici. Dincolo de el se află un lac superb, dat pe parchet. Pe stînga, tot felul de terenuri private se deosebesc unul de celălalt prin culori.

Unii chiar şi-au construit cîteva vile din Lego şi îşi plimbă pe alei cîinii şi pisicile găsite în ouăle Kinder. Maşina lasă în urma ei mici nori de praf, de aceea trebuie să trag pe dreapta de fiecare dată cînd Meme intră în cameră, ca să nu mă trezesc cu tot imperiul distrus în urma unui raid cu mătura sau cu aspiratorul. Intrarea în oraş este chiar în faţa ghiveciului cu flori, în jurul căruia se face sens giratoriu. Un VW Broască nu se asigură, iar Ferrari-ul a fost la un pas de accident. Bine că nu s-a întîmplat nimic, căci am pierdut o roată de la maşina pompierilor, iar Mercedes-ul Ambulanţă se află pe fundul unui sac, pe verandă. Cu puţin noroc, şoferul 250-ului ajunge cu bine la destinaţie. Deschide portiera, îşi aranjează cravata şi intră într-un zgîrie-tavan construit din casete audio suprapuse.

Eram cîndva Dumnezeul acestei lumi. Între timp, am crescut, iar imaginaţiei mele fără de margini maturizarea i-a pus cîteva graniţe: şcoala, serviciul, banii. Creştem şi nu ne mai jucăm. Devenim noi înşine nişte jucărioare în mîinile sorţii. Regăsind acum cîteva luni Ferrari-ul într-o magazie la Breaza, m-am aşezat pe o buturugă şi l-am privit minute în şir. Maşinuţa pe care o vedeţi în mîna mea a făcut ca noi doi să ne dăm întîlnire pentru cîteva minute: Bogdan cel de acum şi Bogdănel, băieţelul care a avut pînă la vîrsta de şapte ani, cînd a fost dat la şcoală la Sinaia, doar prieteni mici, din plastic, metal şi cauciuc.

Este atît de frumos să revezi cîteva momente din copilărie pe care, iată, creierul tău le-a ţinut bine ascunse în nişte sertăraşe! Dar şi mai frumos este să-ţi prelungeşti copilăria strîngînd astfel de cheiţe pentru sertarele minţii tale. Aşa am devenit colecţionar. De la www.autoart.ro am achiziţionat cu 100 de lei o machetă de Renault 12 Gordini pe care prefer, din melancolie, să o numesc Dacia 1300. Programul Rabla i-a ucis surorile mai mari, însă ea va rămîne mereu a mea. De la Sala Dalles mi-am cumpărat maşina lui Batman şi am dat numai 75 de lei pe ea.

Am găsit miniatura Ford Focus-ului meu chiar la reprezentanţă, alături de tot felul de produse promoţionale. Pe www.revell.ro am descoperit că există şi machete de asamblat, iar de la www.trenulet.ro îţi poţi achiziţiona tot ce intră în sfera semantică a cuvîntului “tren”. Cea mai scumpă locomotivă produsă de Piko te costă 600 RON, iar o gară pentru persoane te duce la 170 RON. Numai în surprinzătoarea lume a jucăriilor, un Mini Cooper (200 RON) este mai scump decît un Aston Martin (120 RON).

Contează mult firma producătoare (recomand Jada Toys, Kyosho, Norev, Road Signature şi Solido) şi detaliile. Dacă direcţia merge, suspensia are bascule funcţionale, se deschid toate uşile, antena este telescopică, portbagajul ascunde o roată de rezervă, iar motorul este detaliat, atunci preţul va fi mai mare. Visez acum la un camion Volvo cu capotă rabatabilă. Şi tare bine ar fi ca uşile de la remorcă să se deschidă. Acolo vreau să-mi ascund amintirile.

Citește și...


Comentarii
Inchide