Poliţia Comunitară a început campania anti "şantajiştii parcărilor"

Pe lângă faptul că parcările sunt scumpe, mai există şi persoanele acelea "binevoitoare", care îţi "găsesc" loc de parcare şi te uşurează de nişte roni. Pe motivul că ţi-o protejează. Dar se pare că acum, în sfârşit, lucrurile revin la normal.

Poliţia Comunitară a început campania anti "şantajiştii parcărilor" Poliţia Comunitară a început campania anti "şantajiştii parcărilor"

Cel puţin în Bucureşti, această practică a "şantajuluiîn parcare" este larg răspândită - fie că vorbim destrăduţele aglomerate din centru, fie că vorbim de parcările dinfaţa cluburilor.

Scenariul este acelaşi: viI cu maşina la birou (sau la club),loc de parcare găseşte foarte greu, dar, ca prin minune, apare unindivid "binevoitor", care îţi arată unde poţi parca. Uşurat,nici nu mai contează că ţi se cere de la obrazplata ("şefu', 2 ron" sau 5 ron, după caz).

Făcând o paranteză, în unele situaţii s-a ajuns la tupeul încare respectivii indivizi îţi cer direct 10 ron, "că s-a scumpitparcarea". Parcarea cui? A lor?

Ei bine, nu mai departe de ziua de ieri (miercuri) am trecutprintr-o expeienţă aproape uluitoare. Am vrut să parchez lângăFacultatea de Arhitectură - fiind trecut de ora 18:00, agenţii deparcare nu mai erau de serviciu, deci, practic, parkingul eragratis.

Sau cel puţin aşa credeam, deoarece imediat a răsărit unastfel de individ "binevoitor", făcându-mi semne cum săparchez maşina. Ştiam ce mă aşteaptă când mă dau jos şi deja îmipregăteam atitudinea anti-şpăgari "vezi că, dacă mi se întâmplăceva la maşină, o păţeşti". De parcă o astfel de atitudine contează- urmarea ar fi clar deteriorarea maşinii.

Iar şantajiştii exact pe asta se bazează: pe teamaomului ca maşina pentru care munceşte să nu îi fiedeteriorată. Lucru pe care îl poate evita cu o sumămodică, 1 ron, 2 ron, 5 ron. Un şantaj acceptat forţat de bunăvoie(nu găsesc altă exprimare).

Ei bine, nu a mai fost cazul să mă confrunt cu personajul,deoarece de nicăieri şi-au făcut apariţia doi tipi solizi,care l-au înşfăcat pe şantajist. Oare ce însemna asta? Amîncercat să mă dumiresc şi nu mică mi-a fost mirarea când unuldintre tipii duri s-a prezentat "Agent Ionescu, PoliţiaComunitară".

Şi uite aşa am aflat, cu uimire, că Poliţia Comunitară afost implicată de curând în campania împotriva "şantajiştilorparcărilor". Din păcate, sunt prea puţini agenţi de terenpentru ca să facă faţă numărului mare de şantajişti.

Însă e bine că, iată, cel puţin în ce priveşte parcările,Poliţia Comunitară îşi face treaba. Şantajiştiisunt "pescuiţi" de agenţi îmbrăcaţi în civil, sunt duşi la secţie,li se întocmeşte proces verbal şi amendă. Recidiviştilor li seîntocmeşte dosar penal - şi să nu credeţi că şantajiştii renunţăaşa de uşor la practicile lor.

Bineînţeles, se pune problema eficienţei acestor acţiuni.Nu înseamnă că "şantajiştii parcărilor" vor dispărea pestenoapte, evident. Dar eu unul consider că e un început spreo societate mai civilizată, unde să nu îţi fie teamă pentru maşinăde fiecare dată când o parchezi.

I-aş putea blama şi pe cei care le dau bani acestor şantajişti -nu mă refer la victimele de conjunctură, care sesizează imediat căe vorba de un şantaj, dar cedează instinctului de conservare (amaşinii, normal). Mă gândesc la aceia care deja au un felde "abonament", cărora şantajiştii le ţin locurile deparcare ocupate, deşi e vorba de un loc public de parcare.

Din nou fac o paranteză: am ajuns la situaţia în care, pe stradaTudor Arghezi, chiar în faţa intrării în parcarea subterană de subIntercontinental, un astfel de şantajist să îi ţină locul deparcare pe trotuar unui angajat al parcării. Deci s-a ajuns lao cârdăşie exagerată, unde în principal îl blamezpe cel care şi-a asigurat locul, într-un mod foarte şmecheresc.

Şi, dacă vrea cineva să îmi atragă atenţia că e criză şi aceştişantajişti nu au din ce trăi, îi sugerez să mai urmăreascăo dată celebrul film "Filantropica". Eventual să îi şiîntrebe pe cei de la Poliţia Comunitară cam cât câştigă pe lună unastfel de şantajist - s-ar putea să constate că mult mai mult decâtrata pe care o plăteşte la maşină.

Aşadar, dacă până acum credeam că suntem doar noi vs."şantajiştii parcărilor", am aflat că, totuşi, PoliţiaComunitară, cel puţin în zona centrală a Capitalei, ne este unaliat.

În celelalte zone ale Bucureştiului sauchiar în alte oraşe, care este situaţia?

PUTEŢI RĂSPUNDEAICI

oraan.ro