Sinucigaş de România

Autor: George Buhnici 06 feb. 2012 Opinii
Sinucigaş de România

www.buhnici.ro – informaţie gratis despre lucrurile care contează

În momentul când scriu acest editorial, ninge în România. Dacă nu te uiţi la televizor, nu ai o maşină sau vreun drum urgent de făcut, e o iarnă normală, aşa cum îmi amintesc din copilărie, când mergem către grădiniţă cu mâna dreaptă încălzită de-a mamei şi stânga înfiptă în mănuşa de lână cu un deget.

Pe trotuar era doar o cărare bătută de alţi cetăţeni ai muncii. Pe stradă, cam pustiu. Poate un plug tras de câte un tractor mai spărgea liniştea din an în Paşte. Şi nu se plângea nimeni, că oricum puţini îşi permiteau luxul unei maşini. Iarna însemna zăpadă. Cu cât mai multă, cu atât mai bun porumbul de la toamnă. în fix 45 de minute eram la gradiniţă cu obrajii roşii şi picioarele îngheţate.

Anotimpul nu a mai fost, însă, al zăpezii de vreo câţiva ani, iar noi, oamenii, am uitat repede cum este sa respecţi regulile iernii. Asfaltul trebuie să fie obligatoriu negru, iar autorităţile care fură sunt de vină oricum pentru fiecare fulg. Şi drumarii s-au obişnuit că nu prea mai ninge. La licitaţii vin cu preţuri de „dumping” pentru că, oricum, vor face profit de pe urma unor camioane care mai mult stau.

Şi noi „furăm” sezonul. Ne îmbrăcăm subţire şi ne urcăm la volan ca să putem sta ca în sufragerie până la destinaţie, unde ne aşteaptă un spaţiu climatizat la buton. Ne-am luat umbrele cu patru roţi şi nu ne mai înghesuim aşa des prin autobuzele friguroase ori metroul burduşit cu milioane de priviri încruntate şi triste.

După care redescoperim zăpada şi gerul.

Ne strângem în faţa microfoanelor şi urlăm cât ne ţin plămânii. Colegul Alex Dima transmitea la Ştirile de dimineaţă de la margina Buzăului, unde o mână de inconştienţi fac atmosferă. Vor să vină autorităţile să îi scoată la drum. Par surzi când li se spune că în afara oraşului sunt „dune” de zăpadă şi că vor rămâne sigur înzăpeziţi.

Barajul de poliţie care îi ţine la adapost în oraş li se pare un abuz, aşa cum li s-a părut şi idioţilor de săptămâna trecută care s-au luptat ca la „judo” să treacă şi au plecat prin viscol să rămână înzăpeziţi. Din nămeţi pun mâna disperaţi pe telefon şi sună la 112 să fie salvaţi că rezervorul s-a golit şi vor îngheţa.

Pompierii şi armata scot Tatrele, televiziunile transmit, bolovanii îşi plâng recunoştinţa că au fost salvaţi. Eu i-aş amenda pe loc cu maximul posibil şi le-aş trimite şi factura pentru consumul de 80 litri/100km al utilajelor militare, pentru munca zecilor de oameni scoşi la lopată etc.

O menţiune specială pentru cretinul de azi dimineaţă, care m-a rugat să îl imping din parcare şi apoi s-a întors în intersecţie. Am văzut târziu că ai anvelope de vară pe limuzină, că ţi-aş fi arătat altceva decât ajutor.

P.S.

Pentru cei care au uitat mersul pe jos. Nu mai sunaţi la Taxi! Mai bine faceti comandă online la Speed sau Meridian sau ieşiţi în stradă. Şi pregatiţi bani potriviţi, că altfel nu primiţi restul.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide