Tata Nano – TOP 10 alternative la fel de ieftine

Autor: Cosmin Iordache 25 mart. 2009 Opinii

S-a lansat oficial Tata Nano şi ceea ce credeam că va fi "maşina de 2.500 de dolari" este, de fapt, şi mai ieftină. Atât de ieftină, încât nu am putut să nu mă gândesc la ce alte lucruri aş putea face cu 2.000 de dolari – sau cu 1.500 de euro, că suntem cetăţeni ai U.E.

Aşadar, să vedem într-un scurt TOP 10 ce alte modalităţi de transport există pentru modica sumă:

1. Ai putea investi într-o maşină, una cu patru roţi, un volan, patru uşi, GPL şi chiar casetofon. Este drept, e doar o Dacia 1300 din 1999, dar are aproape dublul puterii modelului indian şi măcar la capitolul spaţiu poate bate o chichineaţă pe patru roţi indiană.

Cum Tata Nano oferă doar 18 luni de garanţie sau 24.000 km, ai toate şansele ca bătrâna Dacie să te ţină mai mult.

2. Sau te poţi orienta chiar mai sus pe scara automobilistică, poţi achita acestui proprietar cei 1.500 de euro aferenţi predării leasingului la al său Dacia Logan. Este adevărat, probabil mai ai de plată sub formă de rate încă vreo cinci Tata Nano, dar ai un model super spaţios aproape nou, cu 90 CP, cu dotări decente şi chiar cu garanţie pe încă 24 de luni.

3. Dacă nici aşa nu consideri că banii tăi sunt judicios cheltuiţi, îţi poţi închiria timp de o lună un automobil străin de la o firmă de rent a car. Cu 50 de euro pe zi probabil îţi poţi rezerva un automobil compact şi nu vei avea griji cu asigurări sau revizii. Din păcate, te poţi folosi de el timp de doar 30 de zile, după care vei redeveni un pieton mai sărac cu 1.500 de euro.

4. Dacă eşti un pieton sărac sau nu posezi un permis de conducere, cu 1.500 de euro ai putea să îţi faci abonamente pe mijloacele de transport în comun pe următorii 8 ani şi patru luni.

Am luat în calcul că un abonament pe o lună la metrou în Bucureşti costă cam 5 euro, iar unul la autobuz 10 euro, deci 15 euro lunar cheltuiţi.

E o soluţie care funcţionează doar într-un interval orar limitat şi una care necesită nervi tari la înghesuială şi nas impasibil la mirosuri. Dar măcar ai un acoperiş deasupra capului.

5. Însă dacă ploaia sau vântul îţi sunt indiferente, ai putea să îţi cumperi un vehicul nou-nouţ la acelaşi preţ ca şi un Tata Nano.

Este vorba de un scuter, dar, în ultima perioadă în România, pe fondul cererii slabe şi a crizei, se poartă reducerile uriaşe şi cu 1.500 de euro poţi să îţi iei unul de marcă Piaggio sau chiar Aprillia. Cu siguranţă vei fi mult mai rapid decât orice Tata Nano între două semafore, iar, dacă îţi iei unul mai serios second hand, vei putea să atingi şi o viteză mai mare.

Automobilul indian se chinuie cam în 30 de secunde să atingă suta şi goana nebună continuă până la…105 km/h.

6. Tata Nano are o garanţie de 24.000 de kilometri. Această distanţă poate fi acoperită cu un zbor dus întors de la Bucureşti la Adelaide (Australia), care, dacă prinzi o reducere, costă şi numai 1.500 de euro.

Aceasta implică vreo 31 ore de zbor, escale la Amsterdam şi Singapore şi un confort mai mare decât în orice Tata Nano. Plus că ai parte de stewardese drăguţe şi de un mijloc de transport cam cât 200 de Tata Nano.

7. Există şi posibiliatea ca în curtea casei să te aştepte un mijloc de transport cu motor bi-turbo, faruri bi-xenon, climatronic şi tot ce vrei, dar "dragostea de şcoală" să îţi creeze probleme în a obţine permisul de conducere şi, deci, să nu poţi beneficia de libertate de mişcare.

Nu-i nicio problemă, cu 1.500 de euro altruiştii poliţişti din Argeş ţi-ar fi sărit cu siguranţă în ajutor cu unul cu numele şi poza ta. Dar superoferta s-a încheiat şi mai bine îi drămuieşti pentru atenţii ulterioare la oamenii legii care te vor opri.

8. Dacă vrei, însă, cu adevărat să te simţi rege doar pentru o zi şi nu o fiinţă umilă care se contorsionează într-un Tata Nano, 1.500 de euro îţi asigură o plimbare de 7 ore cu limuzina plus o sticlă de şampanie, una mai ieftină totuşi.

Ai şanse destul de mari să fii urmat de o suită de domnişoare care te cred vreun magnat, dar visul de Cenuşăreasă durează doar 420 de minute…

9. Ca investiţie de final recomand o căruţă. Nu sunt la curent cu preţurile pe piaţa cabalinelor sau a atelajelor, dar o mârţoagă şi o căruţă rudimentară nu au cum să coste mai mult de 1.500 de euro.

Plus că, deşi Tata Nano are un propulsor în 2 cilindri de 624 cmc, cu siguranţă animalul de povară se mulţumeşte cu mai puţin combustibil, pardon, fân decât motorizatul Nano.

 

10. A zecea soluţie pentru un un mijloc de transport echivalent ca bani la Tata Nano?

VĂ LĂSĂM PE VOI SĂ NE SPUNEŢI

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide