BMW ActiveE - primul BMW electric de serie

La Salonul Auto Detroit 2010, bavarezii prezentau BMW ActiveE Concept, un Seria 1 cu propulsie electrică. Acum, la Geneva 2011, conceptul devine o maşină de serie, BMW ActiveE fiind, practic, primul BMW electric de serie.

După ce concernul BMW a intrat în domeniul maşinilor electrice prin Mini E, iată că acum a venit rândul primei maşini electrice BMW de serie: BMW ActiveE, care este transpunerea în practică a conceptului prezentat la începutul lui 2010, la Salonul Auto Detroit 2010.

BMW ActiveE va fi produs in 1.000 de exemplare, pentru clienti din USA, Europa si China

De fapt, BMW ActiveE este doar un pas spre BMW MegaCity Vehicle, BMW-ul conceput strict pentru propulsia electrică. Ceea ce înseamnă că acest Seria 1 Coupe electric nu îl veţi putea găsi la dealerii BMW, nici să îl comandaţi după bunul plac, deoarece vor fi produse doar 1.000 de exemplare, în uzina BMW de la Leipzig, maşini care vor fi vândute doar pe pieţele din USA, Europa şi China, unor clienţi aleşi după anumite criterii.

Practic, la fel ca Mini E, şi BMW ActiveE are mai mult rol de cobai, rezultatele din viaţa reală urmând a contribui la punerea la punct a tehnologiei care va echipa modelul de serie foarte mare, prevăzut a apărea în 2013 - deşi deocamdată numele de cod este BMW MegaCity Vehicle (MCV), noua maşină se preconizează că va fi vândută sub un alt brand, probabil chiar Isetta.

BMW ActiveE are un motor electric de 170 CP si 250 Nm, valori similare cu ale lui BMW 120i

Revenind la BMW ActiveE, diferenţele faţă de conceptul de acum un an nu sunt mari. Avem un motor electric potent, de 125 kW (170 CP) şi cu un cuplu motor maxim de 250 Nm, valori la nivelul unui BMW 120i Coupe. Ca performanţe, maşina electrică se dovedeşte cu doar o secundă mai lentă decât omologul pe benzină, în privinţa demarajului 0-100 km/h (9 secunde faţă de 7,9 la 120i).

BMW ActiveE stă bine şi la capitolul autonomie, bateriile litiu-ion asigurând un parcurs de maximum 160 km la o încărcare completă. Însă inginerii au reuşit să obţină un compromis foarte bun şi la capitolul caracter practic, BMW ActiveE fiind o maşină care se pretează utilizării zilnice, oferind 4 locuri şi un portbagaj de 200 de litri.

BMW ActiveE are 4 locuri si un portbagaj de 200 de litri, aproape ca un BWM Seria 1 Coupe normal

Acest lucru a fost posibil prin plasarea inteligentă a componentelor sistemului de propulsie. Astfel, motorul electric şi modulul de transmisie sunt plasate în spate, înlocuind rezervorul şi transmisia unui BMW Seria 1 Coupe convenţional. Spaţiul ocupat de motor şi transmisie într-un Seria 1 Coupe cu motor termic a fost folosit, la BMW ActiveE, pentru integrarea celor trei pachete de baterii, per total fiind nevoie de modificarea structurală a 350 de componente ale Seriei 1.

În plus, datorită gabaritului mai redus al sistemelor de sub capotă, spaţiul liber rămas a fost reproiectat pentru a le conferi securitate maximă pasagerilor din BMW ActiveE în cazul unui accident, în acelaşi timp fiind acordată o atenţie deosebită celorlalte componente ale sistemului electric: de exemplu, protejarea bateriilor de şocuri, pentru a evita scurgerea lichidelor sau riscurile de incendii sau explozii.

Bateriile litiu-ion ii confera lui BMW ActiveE o autonomie de maximum 160 km

Din raţiuni comerciale, BMW ActiveE arată aproape nemodificat faţă de un BMW Seria 1 Coupe de bază, atât la exterior, cât şi la interior. Cât va costa maşina, nu ştim şi, practic, nici nu e un lucru foarte important în acest moment - cel mai probabil vorbim de un preţ mai mare chiar şi decât al puternicului BWM Seria 1 M.

Foarte important, însă, este ca tehnologia de pe BMW ActiveE să să dovedească fiabilă, aşa încât viitoarea maşină electrică BMW de mare serie să fie cât mai avantajoasă ca buget.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.