Dacia Duster pe bioetanol în Franţa

Pentru că în Franţa automobilele pe bioetanol au taxe mai mici, Dacia speculează şi lansează prima versiune cu combustibil E85 a SUV-ului compact Dacia Duster, dar şi una Diesel mai economică.

Dacia  Duster pe bioetanol în Franţa Dacia Duster pe bioetanol în Franţa

Dacia Duster a avut ceva probleme cu Juriul DeontologieiPublicitare din Franţa privind pretenţiile ecologice ale SUV-uluicompact. Parcă pentru a răspunde acuzaţiilor Renault lansează douănoi motorizări în Franţa, care au principal scop protecţia mediuluişi fentarea uşoară a fiscalităţii. Din acest motiv a apărut Duster4x2 E85, care practic înlocuieşte versiunea de bază 1.6 16V105.

Astfelalimentat cu E85 Duster are emisii de dioxid de carbon de 160g/km. Dar dacă luămîn calcul modul de producere al etanolului şi indicatorulwell-to-wheel (adică emisiile care iau în considerare CO2-ul produsîn procesul de obţinere a combustibilului, nu doar cele ieşite peţeava de eşapament) Duster E85 are emisii de doar 96 g/km. Aceastămotorizare este EURO 5, că tot vorbeam mai devreme de aliniereaDacia la noile norme.

Litrul de E85costă în Franţa în jur de 0,85 euro, dar nu se specifică şi câţilitri se consumă la 100 km parcurşi. Pentru că nu foarte multemodele cu valenţe tot-teren rulează pe bioetanol putem spune căDuster este modelul din acest segment cu cea mai mică amprentăasupra mediului.Cum bioetanolul nu este un combustibil omniprezentîn staţiile de alimentare acest model poate fi alimentat şi cubenzină normală în aceste condiţii având emisii de 165 g/km.Această versiune poate fi identificată după abţibildul HiFlex de pehayon.

Dacia HiFlex

Nu este singuranoutate în spiritul ecologiei prezentată de Dacia francezilor, şiîn locul motorului Diesel de bază dCi 85, cu versiunea dCi 90 DPF.Noul motor Diesel cu filtru de particule primeşte o uşoară creşterea puterii, dar are emisii mai mici, de 130 g/km şi unconsum redus cu 0,1 litri până la valoarea rotundă 5 litri la 100km. Cu aceste specificaţii Duster se apropie foarte multde Suzuki SX4 1.6 DDiS, care cu un consum de doar 4,9 litri la 100km este cel mai economic model din acest segment.

Ambele versiunisunt produse la Piteşti vin cu o garanţie de 3 ani sau 100.000 km.Versiunea de bază 1.6 16v E85 vine cu un preţ de bază de 11.900euro, iar cea dCi 90 DPF are un preţ de catalog de 14.700euro.

Dacia Duster 90 dCi