Dodge Charger SRT8 în premieră la Chicago

Cu ocazia Salonului Auto Chicago 2011, americanii iubitori anti-Prius au primit o dedicaţie: cea mai puternică versiune a noului Dodge Charger, SRT8. Care, ce-i drept, îţi ia ochii mai mult decât un M5, E AMG sau RS6...

Dodge Charger SRT8 în premieră la Chicago Dodge Charger SRT8 în premieră la Chicago

Este adevărat, comparaţia cu triada de berline supersportgermane nu-şi are sensul dacă ne referim la partea tehnicăa lui Dodge Charger SRT8: un motor HEMI V8, de 6,4 litri, capabilde "numai" 465 CP şi un cuplu maxim de 630 Nm, transmisiala roţile spate fiind asigurată de o cutie de viteze automată cu 5trepte.

Dodge Charger SRT8 are un motor V8 HEMI, de 6,4 litri, 465 CP si 630 Nm

Faţă de vechiul HEMI de 6,1 litri, noul V8 nu are o putere maimare, dar cuplul motor a evoluat cu 100 Nm, turaţia de lacare este disponibil coborând la 2.900 rpm, ceea cepromite senzaţii de pomină şi mult fum de la burn-out-urile lasemafoare.

Totuşi, ca să nu fie criticaţi prea tare de ecologişti,inginerii afirmă că noul motor este dotat cu tehnologiaFuelSaver: motorul funcţionează în doar 4 cilindri înunele situaţii, contribuind la o mică scădere a consumului şinoxelor.

Dodge Charger SRT8 atinge 280 km/h si ajunge la 100 km/h in doar 4 secunde

Însă performanţele contează mai mult pentru clienţi, iarDodge Charger SRT8 are cu ce se mândri: circa 4 secundesunt necesare pentru demarajul 0-100 km/h, iar vitezamaximă se cifrează la 280 km/h. Iar suspensia este acum adaptivă,controlată electronic şi cu două moduri de funcţionare, Auto şiSport - în acest ultim caz, amortizoarele sunt mai tari, direcţiamai precisă, frânele mai prompte şi răspunsul la apăsarea pedaleide acceleraţie mai rapid.

SRT înseamnă Street and Racing Technology, dar pentru americanimult mai important e look-ul de "bad boy". Iar, în aceastăprivinţă, Dodge Charger SRT8 este foarte reuşit. Spoilerulfrontal îl recomandă drept un personaj negativ pentru noulTransformers 3, punând în umbră orice altă berlinăperformantă ca aspect.

Marele atu al lui Dodge Charger SRT8: look-ul de bad boy, demn de Transformers 3

Maşina beneficiază de jante de 20 inch, cu cinci spiţeduble, printre care se văd foarte bine etrierele roşii şiimensele discuri de frână (cu diametru de 361 mm pe faţă, respectiv351 mm pe spate). Spatele are dreptul la un eleron suficient demare, iar stopurile sunt dotate cu LED-uri, în timp ce perechea deevacuări cromate este o carte de vizită suficient deimpresionantă.

Ce credeţi: în urma "mariajului" Fiat-Chrysler,va veni Dodge Charger SRT8 în Europa ca model... Lancia sau AlfaRomeo?

Dodge Charger SRT8 beneficiaza de suspensii adaptive, dar si de un sistem FuelSaver pentru motor