Lotus Exos T125 – bolid pentru pasionaţi

Visul de a avea o maşină de Formula 1 personală nu mai este chiar atât de imposibil, Lotus construind pentru pasionaţi Lotus Exos T125, un monopost pentru uz personal.

Lotus Exos T125 – bolid pentru pasionaţi Lotus Exos T125 – bolid pentru pasionaţi

Lotus încearcă să ofere ceea ce nu foarte mulţi alţi constructori oferă, o maşină de Formula 1 pentru ceicare nutresc ambiţii şi au abilităţi de pilot de Formula 1, dar nuau avut şansa să intre în Marele Circ. Astfel ei vin cu Lotus Exos Type 25, unbolid foarte, foarte apropiat de un monopost de Formula 1, dar carescuteşte proprietarul de o parte din bătăile de cap pe care leprovoacă un monopost F1 real.

Astfel acestmodel are un propulsor de 3.5 litri Cosworth V8 caredezvoltă 650 CP, având linia roşie la 10.300 rpm, mai josdecât cele de Formula 1. De asemenea, T125 vine cu o transmisiesemi-automată secvenţialătot în genul celor cu care "zeii"motorsportului îşi strunescbolizii în Grand Prix-uri. Pentru că foloseşteînsă o monococă din fibră de carbon, suspensii din acelaşi materialşi frâne ceramice, masa este păstrată la minim, având un raport deaproape 1.000 CP tonă.

Cockpit-ul monopostului

O dată aşezat încockpit pilotul nu se va simţi mai prejos decât adevăraţii omolog,având cam aceleaşi condiţii şi un volan multifuncţional cu undisplay încastrat în mijloc. Dacă în termeni de experienţă se apropie foarte mult de"the real thing", acestmodel se diferenţiază, din fericire, în ceea ce înseamnăfiabilitate, având uninterval între revizii de până la 4.500 km parcurşi pecircuit.

Acest bolid nueste însă pentru toată lumea, în primul rând că are un preţde catalog de 1 milion de euro. În al doilea rând nufoarte mulţi au abilităţile de a conduce aşa ceva şi chiar Lotus oferă în aceşti baniprofesori personali precum Mika Hakkinen sau Jarno Trulli, pentru adeprinde tainele pilotajului. 25 de astfel de exemplare vor fi construite, ceea ceînseamnă că britanicii mizează pe o cerere destul demare.