Mă numesc Sonic, nu Aveo!!!

America devine uşor un tărâm al maşinilor mici. Iar GM doreşte o felie cât mai consistentă din acest segment. Şi atacă cu Sonic, un model sub-compact în versiune hatch şi sedan.

Chevrolet Sonic, atât în versiunea hatch cu cinci uşicât şi sedan cu patru uşi va fi prezentat astăzi la salonul de laDetroit. Publicul european a făcut cunoştinţă cu versiunea hatch,Aveo, la salonul de la Paris. La Detroit Chevrolet vaprezenta în premieră mondială versiunea sedan. Versiuneahatch este aproape identică cu modelul european Aveo. Sedanul la nivelul designului are cevadin Cruze, cel puţin în ceea ce priveşte linia acoperişului.

Chevrolet pune accentul pe spaţiul oferit de noul model, dar şipe motorizări, care sunt ceva mai virile decât oferă Ford pentruFiesta, principalul rival al noului Sonic în America.Motorizarea de bază va fi un 1.8 litri aspirat carelivrează 135 CP şi un cuplu motor de 167 Nm la 3.800 rpm.Este acelaşi propulsor care se regăseşte ca entry level şi pe noulansatul Chevrolet Cruze în America.

Chevrotel în schimb pune accentul pe noul propulsor 1.4Turbo care livrează 138 CP şi 200 Nm de la 1.850 rpm până la 4.900rpm. Pentru piaţa americană noul Chevrolet sonic va puteafi comandat cu o cutie manuală cu cinci rapoarte sau una automatăcu şase trepte. Versiunea europeană, Aveo sedan va fi prezentată lasalonul de la Geneva.

Pentru Europa va fi disponibilă o gamă cuprinzătoare demotorizări care include motoare pe benzină cu patru cilindri şimotoare diesel, acestea încorporând cele mai recente tehnologiiprecum sincronizarea variabilă a supapelor, dublu sistem dedistribuţie variabilă continuă a camelor şi sistemul de injecţie decarburant common rail pentru unităţile diesel. Gamamotoarelor pe benzină este alcătuită din două versiuni de 1,2 litri(de 70 CP şi de 86 CP), o unitate de 1,4 litri (100 CP) şi una de1,6 litri (115 CP).

Pentru prima dată, Aveo va fi disponibil cu două versiuni aleunui motor diesel de 1,3 litri (de 75 CP şi 95 CP ) carebeneficiază şi de tehnologia Start/Stop. Primatransmisie automată cu 6 trepte de viteză marca Chevroletdisponibilă pentru un autovehicul de mici dimensiuni va fi oferităpe majoritatea pieţelor ca dotare opţională pentru Aveo 1.4 şi1.6.

Transmisiile manuale au 5 sau 6 trepte de viteză, în funcţie demotorul ales. Chevrolet Aveo sedan va fi un concurent interesant pentru DaciaLogan. Va avea unele atuuri de partea sa, materiale superioare lainterior, posibilitatea optării pentru o echipare mai bogată,rămâne de văzut care va fi diferenţa pe factură.