MINI Countryman - detalii oficiale

MINI Countryman este primul MINI cu 5 uşi, primul cu tracţiune integrală şi primul cu un portbagaj satisfăcător. Citiţi mai multe în continuare.

Primul 4x4 MINI trebuia să apară de abia luna viitoare,dar pozele lansate pe internet înainte de termen au dat peste capstrategia MINI. Astfel bavarezii ne introduc oficial noului modelMINI Countryman. În privinţa numelui se pare că germanii au alesversiunea cu valenţe rurale, în detrimentul Crossman. Acestmodel nu este doar primul crossover MINI, ci şi primul din actualagamă care are 5 uşi, până acum numărul de portiere maximla MINI nedepăşind patru.

Nutrebuie să cădem în greşeala de a numi acest MINI un SUV, pentru cămai degrabă este o versiune expandată a lui Cooperşi chiar tracţiunea integrală esteoferită ca opţional doar pentru versiunile Cooper S şi Cooper D. Nutrebuie să subestimăm sistemul de tracţiune integrală, acesta îşiare originile în xDrive şi, sub condiţii normale, acţionează petoate cele patru roţile. În cazuri mai speciale puterea poate filivrată 100% către puntea spate.

Marele câştig la acest model este însă spaţiul,patru adulţi putând călători acum în condiţii de confort chiar şipe distanţe lungi. Opţional, dar fără cost suplimentar, se poatecomanda şi o banchetă cu 3 locuri, ceva mai înghesuiteînsă. Iar portbagajul nu mai limitează atât de mult bagajul pentruo vacanţă, având o capacitate mai decentă de 350 litri şi poateajunge chiar la nivelul record, pentru un MINI, de 1150 litri cubancheta rabatată.

Aceleaşi motoaredin gama curentă se află şi sub capota lui Countryman,versiunea de bază One, având sub capotă motorul 1.6 de 89CP, iar vârful de gamă este Cooper S cu propulsorul 1.6 Turbo de181 CP. Toate motoarele vin în standard cu o transmisiemanuală cu 6 rapoarte, dar se poate opta şi pentu o automată cupadele, doar pentru motoarele pe benzină.

Ca şi dotări,lista de opţionale a lui Countryman nu este deloc austeră. Astfelse poate opta pentru jante de aliaj cu dimensiuni între 16inch şi 19 inch, acoperiş panoramic, faruri adaptive, sisteme audioşi de navigaţie de ultimă generaţie. Preţul acestui modelva gravita în jurul a 20.000 de euro, deci nu va fiieftin.