Noul Nissan Qashqai – date, poze şi video cu noul Qashqai

Autor: Adrian Mihălţianu 08 nov. 2013 Prezentări

Pentru Nissan, crossoverul Qashqai a devenit un adevărat pilon de rezistenţă pe piaţa europeană, unde Nissan Qashqai este cel mai vândut crossover, dar, ocazional, a reuşit să ajungă în TOP 10 cele mai vândute modele din Europa, ceea ce este o performanţă notabilă, reflectând cum nu se poate mai bine succesul de care se bucură pe Bătrânul Continent.

Numele Qashqai a apărut acum 10 ani, când japonezii lansau un concept despre care nimeni nu bănuia că va deveni aproape peste noapte o reţetă de super-succes. În ciuda reticenţelor privind crossoverele de dimensiuni compacte, Nissan a riscat şi în 2007 a lansat la apă modelul de serie Nissan Qashqai.

Care a reuşit în scurt timp să devină o alternativă nebănuită la hatchback-urile compacte obişnuite, Nissan Qashqai devenind un fel de rival al lui VW Golf, în timp ce versiunile 4×4 atacau fără menajamente SUV-uri compacte precum Toyota RAV4 sau VW Tiguan.

Acum, la aproape şapte ani distanţă şi peste 2 milioane de exemplare comercializate (fără a contoriza şi versiunea pentru SUA, denumită Rogue), Qashqai predă ştafeta unei noi generaţii, care abordează noua imagine de marcă regăsită şi pe recent lansatul X-Trail.

Partea frontală a maşinii este foarte expresivă, iar sigla Nissan este foarte bine evidenţiată, în timp ce farurile ascuţite îi conferă noului Qashqai un aer chiar sportiv. Spatele mizează şi el pe aceeaşi notă de sportivitate, surprinzând ”umerii” continuaţi şi pe portiere, maşina arătând mult mai dinamic acum.

Deşi e clar că vorbim de o maşină complet nouă, caracterul familiar este păstrat prin suficiente detalii, cel mai important fiind designul geamului lateral din spate. Per ansamblu, noul Qashqai nu a crescut mult ca şi gabarit, fiind cu doar 5 cm mai lung decât precedentul Qashqai, deci rămâne o combinaţie optimă între utilizarea urbană şi drumurile lungi (lungime 4,38 metri, lăţime 1,80 metri, lăţime 1,60 metri).

Interiorul noului Qashqai reprezintă o evoluţie marcantă la nivelul materialelor şi al sistemelor de confort şi siguranţă. Deşi vorbim de un crossover compact, planşa de bord a lui Qashqai mizează pe o eleganţă demnă de un segment superior, iar ergonomia este mult mai bună decât înainte. Practic, în cazul noului Qashqai putem vorbi de trei caracteristici importante: confort, conectivitate şi control.

Noul Qashqai oferă scaune cu o configuraţie optimizată, inginerii fiind inspiraţi de metodele folosite de NASA. De asemenea, s-a lucrat intens la nivel de detaliu în ce priveşte spaţiile de depozitare şi accesoriile de ordin practic. Portbagajul este mai mare cu 30 de litri, ajungând la o capacitate de 439 de litri în configuraţia cu 5 scaune, podeaua fiind dublă, iar poliţa de bagaje putând fi ascunsă sub podea.

În ce priveşte motorizările, noul Nissan Qashqai se bazează pe două motoare pe benzină turbo DIG-T, precum şi pe două propulsoare diesel dCi. Standard sunt oferite cutii manuale cu 5 trepte, iar opţional, pentru dieselul cel mai puternic, se poate alege şi o cutie automată XTRONIC, având variaţie continuă. Qashqai este oferit, la fel ca până acum, atât cu tracţiune pe două roţi, cât şi cu tracţiune 4×4 ALL-MODE 4×4-i.

În ce priveşte motoarele pe benzină, avem un 1,2 litri de 116 CP (acelaşi de pe Duster facelift, dar cu o putere uşor mai mică), care anunţă un consum mediu de 5,6 litri/100 km şi emisii CO2 de 129 g/km (cu 16 g/km mai puţin decât precedentul Qashqai 1.6). Motorul pe benzină mai puternic are 1,6 litri, 150 CP şi 240 Nm, anunţând un consum excelent raportat la performanţe: 5,6 litri/100 km şi 132 g/km CO2.

Cea mai economică versiune Nissan Qashqai este cea dotată cu dieselul de 1,5 litri şi 110 CP, care anunţă un consum mediu de numai 3,8 litri/100 km şi emisii CO2 de 99g/km. Dieselul mai puternic are 1,6 litri şi 130 CP, consumul mediu fiind de 4,4 litri/100 km, iar emisiile de CO2 de 115 g/km.

O noutate care contribuie la îmbunătăţirea considerabilă a comportamentului rutier este opţiunea Nissan Chassis Control, care combină trei sisteme inedite:

  • Body Motion Control (monitorizează suprafaţa de rulare pentru a detecta denivelări şi acţionează discret frânele pentru a compensa disconfortul provocat  de acestea pasagerilor)
  • Active Engine Brake Xtronic (controlează puterea şi manevrabilitate transmisiei Xtronic pentru suplimenta efectul frânei de motor în viraje sau la oprire)
  • Active Trace Control (monitorizează comportamentul şi traiectoria maşinii, acţionând discret frânele pentru a oferi o funcţionalitate similară unui diferenţial cu alunecare limitată).

La care se mai adaugă servodirecţia electronică, având două moduri de funcţionare, Normal şi Sport, dar şi suspensiile având amortizoare cu dublu piston, care oferă un compromis excelent atât pe şosea, cât şi pe teren accidentat. De menţionat că versiunile 4×4 beneficiază în spate de o suspensie independentă, care asigură un mai bun confort şi o manevrabilitate sporită.

Noul Nissan Qashqai urmează să fie asamblat tot la fabrica din Sunderland, Marea Britanie, modelul urmând a ajunge pe piaţă în prima parte a anului 2014, după apariţia la Salonul Auto Geneva 2014, când vor fi comunicate şi preţurile şi dotările noului Qashqai.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide