Oameni şi maşini: Viorel Burcea şi Kadett-ul său spectaculos

Autor: Adrian Mihălţianu 16 sept. 2012 Prezentări

Dacă tot a salvat un Opel Super Six produs în 1938, Viorel Burcea s-a gândit că ar fi cazul să restaureze şi un Kadett din 1970, cu o caroserie ceva mai rar întâlnită, în 4 uşi, adică un Kadett B LS Fastback. Ajutat de fiul său Bogdan, a pornit pe un drum care a durat mai multe luni de zile, dar la capătul căruia rabla aproape distrusă pe care o recuperaseră de pe stradă la preţul unui program de casare arată… doar priviţi-o!

Opel Kadett 1970

Maşina fusese folosită exclusiv în România, unde a fost înmatriculată pentru prima oară acum 42 de ani, ţara noastră fiind una dintre cele 120 de ţări în care a ajuns modelul B de la Opel. În mod excepţional, Kadett-ul avusese un singur proprietar!

Opel Kadett1970

Timp de mai multe luni, garajul familiei a fost martorul operaţiunilor minuţioase de restaurare: maşina a fost desfăcută complet, curăţată de rugină, iar piesele lipsă sau care nu au putut fi reparate au venit fie de la modele compatibile, fie de la alte Kadett-uri: dintr-o astfel de maşină dezmembrată au fost recuperate şi folosite bordul, volanul şi parbrizul. Tapiţeria a rămas cea originală, însă plafonul şi mocheta au fost complet refăcute.

Opel Kadett 1970

„Ce demonstrează acest proiect este că pasiunea şi perseverenţa pot face dintr-o maşină cu o bază corectă o posibilă piesă de colecţie”, consideră proprietarul Opel Kadett şi al modelului interbelic Opel Super Six. „Părerea generală, că sunt necesare investiţii enorme de bani şi de timp, este greşită: în garajul propriu, cu ajutorul prietenilor şi dorinţa de a repune pe picioare o maşină care merită, am acordat Kadett-ului o a doua tinereţe şi, cine ştie, poate alţi 40 de ani de acum înainte”, continuă Viorel Burcea.

Opel Kadett interior

Cu Inspecţia Tehnică Periodică valabilă până în 2014 şi certificarea de Vehicul Istoric, Kadett B este din nou gata de drum. În acest weekend, ea participă la cea de-a 12-a ediţie a Raliului CARPAŢI RETRO, eveniment organizat de Retromobil şi desfăşurat în două etape, Bucureşti – Bacău şi Bacău – Voroneţ, pe un total de 450 km.

Păreri despre reuşita familiei Burcea?

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide