Primele detalii despre noul Mercedes-Benz B-Klasse

Autor: Andrei Nan acum 11 ani Prezentări

Se pare că Mercedes-Benz doreşte să revoluţioneze clasa monovolumelor mici şi compacte premium odată cu lansarea noii Clase B. Cu puţin timp în urmă, constructorul din Stuttgart a publicat pe site-ul oficial de presă primele detalii tehnice dar şi primele fotografii-teaser al noului B. Acesta este mai mare decât actualul model, măsurând acum 4.359 metri mm, 1.786 mm lăţime şi 1.557 mm înălţime. Doar înălţimea este uşor mai mică decât cea a fostului model. Această modificare plus noul desen al caroseriei înseamnă cel mai bun coeficient aerodinamic obţinut vreodată la un monovolum mic – Cx-ul are acum 0,26, mai mic cu 0,3 decât la fostul-actual model.

În plus, Mercedes-Benz promite un pachet care se va numi ECO Technology şi va modifica elemente vitale ale caroseriei care astfel va ajunge la un Cx incredibil de doar 0,24. Pentru această versiune garda la sol va fi mai mică, dedesubtul maşinii va fi redesenat pentru a fi cât mai drept, iar chederele geamurilor vor permite o curgere mai lină a aerului pe suprafaţa maşinii. Dacă noul B va avea acest coeficient aerodinamic el va fi mai performant decât actualul Toyota Prius care acum are o valoare de 0,25.

Pentru cei care sunt interesaţi de un stil de conducere mai sportiv, Mercedes-Benz promite că poziţia de conducere va fi mai joasă cu 86 de milimetri şi astfel şoferul nu se va mai simţi ca fiind la volanul unui monovolum. Va exista opţional şi un pachet Sport care va micşora garda la sol cu 20 de milimetri şi va avea un sistem de direcţie Direct-Steer modificat. Tot legat de interior, pachetul special pentru scaune Easy Vario Plus va fi oferit şi el şi va permite mişcarea longitudinală a scaunelor din spate pe o lungime de 14 cm.

Din punctul de vedere al motorizărilor, sub capotă vor fi oferite motoare în patru cilindri supra-alimentate. Motorul pe benzină de 1.6 litri anunţat produce 122 CP şi 200 Nm dar va avea şi o versiune mai puternică de 156 CP şi 250 Nm. Aceste două motoare vor sta sub indicativele B 180 şi B 200. Pentru amatorii de diesel vor fi oferite B 180 CDI şi B 200 CDI. Acestea vor avea 109 CP şi 250 Nm respectiv 136 CP şi 300 Nm. Este anunţat şi un motor pe benzină de top de doi litri cilindree dar mai multe detalii nu au fost anunţate momentan.

Toate motorizările vor fi dotate standard cu un sistem Start/Stop şi vor putea fi comandate cu transmisii manuale în şase rapoarte sau cu noua transmisie a lui Mercedes-Benz, o cutie cu dublu-ambreiaj botezată 7G-DCT. Noua transmisie cântăreşte doar 88 de kilograme şi va fi preluată şi de celelalte modele ale grupului. Selecţia treptelor se va face prin intermediul unui levier amplasat pe coloana volanului iar cutia va avea trei moduri de funcţionare – economic, sportiv şi Manual.

Şi suspensiile au fost modificate, cea mai importantă noutată fiind adaptarea unei suspensii spate independentă cu trei braţe transversale şi unul longitudinal. Şi direcţia este nouă, Direct-Steer fiind acum o direcţie mecanică asistată de un motor electric amplasat în cremalieră. Acesta va ajuta la manevrarea mai uşoară a maşinii în spaţiile strâmte.

Ca dotări hi-tech, noul B-Klasse va putea fi echipat cu faruri adaptive, Blind Spot Assist, Lane Keeping Assist, Attention Assist, Speed Limit Assist, Active Parking Assist, Linguatronic, DISTRONIC PLUS, PRE-SAFE şi un nou sistem COLLISION PREVENTION ASSIST cu Adaptive Brake Assist. Acesta din urmă va funcţiona între 30 km/h şi 250 km/h şi va anunţa şoferul în cazul unui impact iminent detectat şi va frâna automat în ultimele momente dinaintea acestuia. Mai mult, sistemul ESP care va fi montat pe maşină va indica şoferului prin intermediul volanului, direcţia în care trebuie să-l mişte pentru a contrabraca eficient în cazul unui derapaj.

Noul Clasa B va fi lansat la Salonul Auto de la Frankfurt şi va sosi în România în iarna acestui an. Mercedes-Benz a anunţat că noul B poate primi motorizări electrice, hibride sau alimentate de hidrogen aşa că ne putem aştepta la o adevărată revoluţie a segmentului după ce această maşină va ajunge în showroom-uri.
Comentarii
Inchide