Primele informaţii despre modelul de serie Renault ZOE

Modelul de serie pe care l-a prefigurat conceptul Renault Zoe la Salonul Auto Paris 2010 nu va fi urmaşul lui Renault Clio, ci o maşină de sine stătătoare, cu propulsie complet electrică. Iată câteva detalii despre Renault ZOE din 2012.

Primele informaţii despre modelul de serie Renault ZOE Primele informaţii despre modelul de serie Renault ZOE

Mai întâi, Renault ZOE E.Z. a apărut ca un concept de maşină electrică la Salonul Auto Frankfurt 2009, dar numai la rangul de exerciţiu de design. Imediat după aceea, notorietatea conceptului a crescut în Franţa din cauza unui... proces, având motiv drepturile de utilizare a numelui Zoe (până la urmă, Renault poate utiliza acest nume, dar cu majuscule).

Un an mai târziu, la Salonul Auto Paris 2010, francezii ne-au surprins cu un nou Renault Zoe, de data aceasta considerat un preview al viitoarei generaţii Renault Clio. Greşit, însă, deoarece francezii au accentuat faptul că Renault ZOE va fi un model de sine stătător în gamă, conceput strict pentru propulsie electrică, în timp ce Renault Clio 4 va avea o altă concepţie şi un alt design.

Dacă Renault ZOE, modelu de serie, va păstra 90% din liniile conceptului expus la Paris 2010, este posibil să asistăm la un succes foarte bun al acestei maşini strict electrice. Noua imagine de marcă, creată de designerul Laurens Van den Acker, exprimă o puternică personalitate, fiind concomitent fluidă şi matură.

Renault ZOE va avea o lungime de 4,1 metri şi va oferi un habitaclu spaţios pentru necesităţile a patru persoane în mediul urban. Platforma tehnică a lui ZOE este nouă, nefiind derivată din cea a lui Clio. Prin urmare, ZOE este adaptată pentru soluţia "Quick Drop" (înlocuirea rapidă a bateriei în staţiile specializate), la fel ca în cazul lui Renault Fluence Z.E.

Bateriile litiu-ion vor putea fi încărcate complet în 6 ore, dar va exista şi posibilitatea de a le încărca la 80% din capacitate în doar 30 de minute. Autonomia maximă pe care o va permite Renault ZOE se va cifra la 160 km, o valoare pesimistă pentru cei care vor să utilizeze maşina la drumuri lungi, dar mai mult decât suficientă pentru traficul urban uzual.

Motorul electric va dezvolta 80 CP (un Clio cu motorizare pe benzină de 1,2 litri dezvoltă 75 CP), dar cuplul va fi unul foarte bun, cifrându-se la 222 Nm, încă de la pornire - cel mai puternic Renault Clio diesel (1,5 dCi, 105 CP) are un cuplu maxim de 240 Nm/2.000 rpm.

Preţul maşinii se estimează că va fi în jurul a 20.000 euro, ceea ce, în Franţa, datorită bonusului acordat maşinilor electrice, va face un Renault ZOE să coste cam 15.000 euro. Totuşi, acest preţ nu include bateriile, care vor face obiectul unui abonament separat, după modelul lui Renault Fluence Z.E.

Renault ZOE nu va rămâne doar la rangul de maşină de oraş practică, urmând a beneficia chiar şi de o versiune mai dinamică, semnată Gordini. Prevăzut a fi lansat pe piaţă în 2013, Renault ZOE Gordini va beneficia de sistemul de propulsie electrică de pe Nissan Leaf, care dezvoltă 136 CP şi un cuplu maxim de 270 Nm.

Însă mai multe detalii oficiale despre modelul de serie Renault ZOE vom afla în cursul anului 2011, înaintea lansării oficiale.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.