Skoda va face un rival pentru Dacia mini

Conform principiului ”platforme comune în grupul VAG”, platforma tenhică a viitorului Volkswagen Up va fi folosită şi de Skoda, pentru a crea o maşină de oraş low-cost, un rival important pentru noua Dacia mini.

Skoda va face un rival pentru Dacia mini Skoda va face un rival pentru Dacia mini

Conceptul Volkswagen Up prefigurează o nouă gamă de maşini ieftine deoraş, bazate pe noua platformă New Small Family. Platformă care,bineînţeles, va fi utilizată şi la modele Audi, Seat şi, mult maiimportant pentru noi, Skoda. De ce ne interesează aşa demult Skoda?

În primul rând, pentru că noua viziune a oficialilor grupuluiVolkswagen plasează Skoda mai aproape de domeniul low-cost decâtpână acum, brandul cehilor urmând a fi un concurent directpentru Dacia. Prin urmare, şi noul model miniSkoda se anunţă un rival foarte serios pentru iminentaDacia mini, maşina românească anunţându-se caun pretendent foarte serios la titulatura de cea mai ieftină maşinănouă din Europa.

Modelul Skoda va avea doar trei portiere şi va oferispaţiu pentru până la 5 pasageri.Motorizarările sale vor fi un motor de 1,0 litri pe benzină, de 65CP, respectiv un diesel de 1,2 litri şi 75 CP. În cursul anului2013 este aşteptată şi o versiune cu propulsie electrică - deci unrival pentru viitoarea maşină electrică de oraş dezvoltată de Renault.

Noul model mini Skoda urmează să intre în producţie chiar de lafinalul acestui an, lansarea în showroom-uri fiindprevăzută pentru primăvara lui 2012. Deci suntem siguri căpremiera mondială a acestei maşini va avea loc la Salonul AutoFrankfurt 2011, în toamnă. Unde se pare că maşina va apărea înparalel cu premiera unei "surioare" cu siglă Seat, un urmaş almicului Seat Arosa, dacă vreţi.

Preţul de bază vehiculat pentru mini-ul Skoda secifrează la circa 6.700 euro, iarprincipalii săi concurenţi pe plan european, până la apariţiaDaciei mini, vor fi mini-urile coreene Chevrolet Spark, Hyundai i10şi KIA Picanto, precum şi triada Citroen C1 - Peugeot 107 - ToyotaAygo. Deocamdată, nu se ştie numele pe care îl va primi noul model,dar e clar că nu se va numi Felicia (acesta urmând a fi un model nou, rival direct pentruLogan).

Se pare că există planuri pentru producţia acestui model şi înafara Europei (pe Bătrânul Continent, noul model mini Skoda va fifabricat la uzina de lângă Bratislava, în Slovacia). Astfel, suntluate în calcul locaţii din Rusia, India şi chiarChina, pieţe unde Skoda a început să îşi clădească rapid oreputaţie solidă.

Tu ce crezi?

VA FI SKODA MINI MAI BUNĂ DECÂT DACIA MINI?