Toyota Prius V la Detroit

Toyota doreşte ca Prius să fie mult mai mult decât un model hibrid, doreşte o familie de modele Prius, poate chiar o marcă Prius.

Prius a devenit pentru Toyota aproape o marcă. Lucruvalabil cel puţin peste ocean unde fiecare individ care doreşte săse asocieze cu ecologia are obligatoriu în garaj un Prius. Nucontează că el în viaţa de zi cu zi conduce un V8 de cilindreemare, Prius a devenit un accesoriu eco. Şi pentru că se poateprofita de pe urma acestui amănunt, de ce nu Prius V.

V de la versatilitate, un model pe care Toyota la creatgândindu-se la tinerele familii. Modelul este construit pe aceiaşi platformă cu Prius şi utilizează aceiaşitehnologie - Hybrid Synergy Drive. Unul din punctele forte alenoului model este că oferă cu peste 50% mai mult spaţiu decât unPrius. Noul model se laudă cu un nou design, unul evoluat din celal generaţiei actuale Prius.

Diversificarea gamei Prius este un pas firesc, mai ales încondiţiile în care Nissan şi Chevrolet au marcat puncte de simpatieimportante prin Volt şi Leaf. Fără a contoriza şi premiilecâştigate de cele două modele în Europa şi America de Nord. Dinpunct de vedere tehnic nu remarcăm nici o evoluţie, sub capotăacelaşi propulsor pe benzină cu ciclu Atkinson de 1,8 litricare dezvoltă 98 CP la 5.200 rpm şi 142 Nm la 4.000 rpm. Motorulelectric furnizează 80 CP şi 207 Nm. Dar puterea ansamblului estede 134 CP.

Chiar dacă este vorba de un monovolum, pe piaţa americană fiindcatalogat drept crossover, Prius V se laudă cu uncoeficient aerodinamic de doar 0,29. În privinţaconsumului noul model poate fi considerat o mică revoluţie însegment. Urban - 5,6 litri, Autostradă - 6,2 litri, Mixt -5,9 litri.

Un consum extraurban nu avem pentru că americanii nu prea ştiuce este acest lucru. Interiorul este şi el o evoluţie, mareanoutate o reprezintă sistemul multimedia denumitEntune. Prius V fiind unul dintre primele modele Toyotacare beneficiază de acest sistem. Avantaje? Acolo undeinfrastructura permite, şoferul poate avea acces la informaţiiextrem de diverse, de la preţul carburantului la următoarea staţie,la starea vremii, informaţii legate de trafic.