Invenţie inedită: casca moto care se poate... împacheta!

O studentă australiancă a inventat casca moto care se poate... împacheta. Nu nici o glumă, iar ideea ei inedită urmează să concureze pentru premiile James Dyson Award. Rămâne de văzut dacă producătorii de căşti moto vor fi interesaţi de această invenţie.

Invenţie inedită: casca moto care se poate... împacheta! Invenţie inedită: casca moto care se poate... împacheta!

Este vorba despre Jessica Dunn, în vârstă de 25 de ani, care a petrecut câteva luni în Indonesia într-un program exchange student, folosind ca mijloc de transport o motocicletă. Bineînţeles, a fost nevoită să utilizeze şi o cască de protecţie, care, însă, s-a dovedit tot timpul un "accesoriu" incomod când nu circula cu motocicleta.

De aici i-a venit australiencei ideea de a crea o cască mult mai utilă, adică una care să poată fi împachetată - astfel ocupă mult mai puţin loc, dar poate fi şi mai uşor depozitată sau transportată în geantă. Credeţi că invenţia a avut nevoie de ani de zile de cercetare şi un buget consistent? Nicidecum, studenta şi-a definitivat proiectul în doar 5 luni, iar acum este nominalizată la premiile James Dyson Award, dedicat studenţilor din întreaga lume.

Casca moto concepută de Jessica Dunn are trei elemente principale. În primul rând, suprafaţa externă este realizată dintr-o răşină din policarbonat, foarte rezistentă şi care oferă protecţie împotriva zgărieturilor sau înţepăturilor, pentru păstrarea unui aspect cât mai curat cât mai mult timp.

Sub această suprafaţă, casca este prevăzută cu un strat de polistiren expandat, cu proprietăţi de absorbire a energiei în cazul unui impact. Sub acest strat, casca beneficiază de un material inovator, care se poate plia, dar care, în cazul unui impact, se rigidizează automat, pentru protecţia scalpului (alte detalii despre această invenţie nu au fost date publicităţii).

Sistemul de pliere al căştii moto este unul intuitiv, având clapete uşor de acţionat. Vizorul căştii a fost conceput şi el de la zero, iar casca este conformă normelor de siguranţă australiene în domeniul moto. Când este pliată, casca poate fi uşor transportată într-un rucsac de mici dimensiuni, ceea ce reprezintă un imens avantaj pentru utilizatorii de scutere sau motociclete.

Pentru moment, nu ştim dacă vreun constructor de căşti moto este interesat de această invenţie, dar este de aşteptat ca proiectul studentei australience să nu-i lase indiferenţi pe cei din domeniu. Rămâne de văzut dacă vor putea fi surmontate costurile destul de ridicate pe care le presupun materialele din componenţa acestei prime căşti moto pliabile.

CREDEŢI CĂ E UTILĂ O ASTFEL DE CASCĂ MOTO PLIABILĂ?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.