1 şi 5 îţi aduc moartea lentă, dar sigură a cutiei

Autor: Alexandru Banu 31 mai 2017 Știri auto
1 şi 5 îţi aduc moartea lentă, dar sigură a cutiei

În România, cele mai populare transmisii sunt cele manuale, însă asta nu înseamnă că toata lumea ştie să le manevreze cum trebuie. În acest caz vă propunem câteva sfaturi pentru a nu vă forma obiceiuri care să-i dăuneze maşinii. 

1. Forţarea cutiei având motorul rece

Când uleiul din cutie este rece nu poate lubrifia corespunzător. De asemenea, se observă că schimbarea vitezelor este mai dificilă. Recomandat este ca după ce porneşti maşina şi pleci cu ea de pe loc să nu schimbi vitezele agresiv şi să astepti câteva minute pentru ca uleiul să asigura o lubrifiere corecta. 

2. Introducerea grabita in marsarier

In general cutiile manuale nu au sincron pentru treapta de marşarier astfel că automobilul trebuie să staţioneze în totalitate pentru a realiza aceasta acţiune.

3. Nu ţine piciorul pe ambreiaj când nu trebuie

Ambreiajul se foloseşte doar pentru schimbarea vitezelor, nu pentru a-ţi odihni piciorul pe acesta. În caz contrar, în timp acest lucru duce la uzarea ambreiajului. Orice presiune, oricat ar fi de mică, este resimţită de sistemul de acţionare hidraulic şi face ca suprafaţa de contact dintre placa şi volantă să nu mai fie perfect etanşă, lucru ce va duce la o alunecare a acesteia.

4. Introducerea forţată în prima treapta

La maşinile mai vechi se întamplă uneori ca levierul să opună rezistenţa la introducerea în prima treapta. Asta din cauză că placa nu se dezlipeşte complet de pe volantă, cutia neputând intra astfel în viteză. În astfel de cazuri se recomandă să eliberam ambreiajul şi să îl călcam din nou. Veţi observa că trecerea va fi făcută mai uşor.

5. Statul la semafor cu piciorul pe ambreiaj

Dacă vei face asta, pe termen scurt maşina nu va păţi nimic, pe termen lung însă ambreiajul se va strica deoarece rulmentul din kit se va uza.

6. Nefolosirea frânei de mâna la plecarea din rampa

Plecarea din rampă controlând maşina direct din ambreiaj este o mare greşeală ce duce la stricarea ambreiajului. Pentru asta este recomandat să foloseşti frâna de mână. 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide