10 Aprilie în istoria automobilistică

Harley Earl, primul designer care a făcut un concept şi l-a arătat lumii, cel care a desenat primul Corvette şi care a introdus modelajul în lut, moare în această zi.

10 Aprilie în istoria automobilistică 10 Aprilie în istoria automobilistică

10 Aprilie 1863 - Adam Opel AG, compania fondată de cel al cărui nume a rămas în istorie peste ani, îşi începe comerţul cu maşini…de cusut. Compania a fost fondată la începutul anului, însă în această zi Adam Opel a făcut anunţul oficial în principalele ziare din Germania că maşinile sale de cusut, "cele mai rapide şi precise" sunt puse în vânzare.


10 Aprilie 1944 - Henry Ford II, nepotul lui Henry Ford este numit vicepreşedintele Ford Motor Company. Henry "al II-lea" avea multe din calităţile bunicului său, în special abilităţile înnăscute de lider şi a ajuns chiar să conducă Ford ulterior, readucând compania în top, după perioada în care "despotul mafiot" Harry Bennet, adjunctul bătrânului Henry Ford mult timp, o zdruncinase cu multe scandaluri. Henry Ford II a revenit în structura Ford după ce şi-a terminat stagiul militar în Marina Americană şi interesant este că, deşi a studiat patru ani la Yale, nu a reuşit să obţină nici o diplomă abandonând în ultimul an. Nepotul fondatorului Ford a condus destinele companiei între 1945 şi 1960.


10 Aprilie 1969 - Harley Earl, cel care a coordonat echipa de design a primei generaţii Corvette moare în această zi din cauza unui infarct. Earl a fost şi cel care a produs primul concept auto din lume, prototipul Buick Y-Job. Acest studiu apărut în 1939 şi a fost primul astfel de model creat doar pentru a testa reacţiile publicului, fără intenţia de a se produce în serie. Y-Job avea faruri escamotabile, bare care se prelungeau pe laterale şi a dictat practic direcţia pentru modelele Buick până în 1950. Interesant este că acest concept a devenit chiar maşina de zi de zi a designerului, un alt fapt unic în istorie

Harley Earl a lăsat în urma sa inovaţii importante în materie de design, cum ar fi: modelajul în lut, exteriorul în două nuanţe - evidenţiat pe modelul Cadillac LaSalle din 1928 - celebrele stopuri "rachetă" ale modelelor Cadillac din anii '50, sau parbrizul convex. Americanul a fost primul vice preşedinte al diviziei de design de la G.M. şi a activat între anii 1927 şi 1959 şi pe lângă contribuţia în dezvoltarea automobilistică a lucrat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial la perfecţionarea camuflajului militar.


10 Aprilie 1972 - Oberdan Sallustro, directorul Fiat Concord Argentina, este executat în această zi de către un grup extremist comunist din Argentina. Italianul a fost o victimă colaterală a conflictului dintre comunişti şi fascistul Juan Peron aflat la putere. Sallustro a fost răpit, sechestrat 20 de zile şi apoi ucis, tocmai pentru că Peron era un mare admirator al italienilor.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.