11 Iunie în istoria automobilistică

Astăzi îl sărbătorim pe Jackie Stewart, unul dintre cei mai charismatici piloţi de Formula 1, triplu campion şi figură marcantă a automobilismului.

11 Iunie în istoria automobilistică 11 Iunie în istoria automobilistică

11 Iunie 1939 - În această zi în Milton, West Dumbartonshire, Scoţia, s-a născut Sir John Young Stewart, cel care a rămas în istoria Formulei 1 drept Jackie Stewart. Într-un clasament al Formulei 1 din toate timpurile, întocmit de specialiştii în Formula 1, Jackie Stewart s-a clasa pe poziţia a cincea dintr-un total de 50 de nume nominalizate. Datorită stilului foarte entuziast de a pilota, Jackie a fost denumit "scoţianul zburător" (vedeţi mai jos de ce).

Stewart a debutat în Formula 1 în 1965 şi tot în acelaşi an a obţinut şi prima sa victorie, dovedindu-se un talent precoce. Primul titlu de campion a venit în Formula 1 atunci când activa pentru echipa Matra International. Perioada sa de glorie a venit însă cu mutarea la Tyrell, urmând încă două titluri în 1971 şi 1973. Scoţianul s-a retras în glorie părăsind Formula 1 după ultimii săi lauri la final de sezon.

Ulterior Stewart şi-a format şi echipă de Formula 1, Stewart Grand Prix, revenind în Formula 1 în 1997, cu Rubens Barrichello şi Johny Herbert ca şi piloţi. O singură victorie a reuşit echipa sa în F1, în sezonul 1999 la Marele Premiu al Europei. Ulterior echipa a fost cumpărată de Ford şi a devenit Jaguar Racing. În prezent Jackie Stewart este comentator sportiv şi consultant pe motive sportive al Royal Bank of Scotland.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.