12 August în istoria automobilistică

Primul exemplar al lui Ford T, model care a făcut automobilismul accesibil publicului larg, a fost produs pe data de 12 August 1908.

12 August în istoria automobilistică 12 August în istoria automobilistică

12 August 1908 - Această zi este una dintre cele mai importante din istoria automobilismului, în această zi de pe benzile de producţie ieşind Ford T, primul automobil asamblat în serie şi primul pe care clasa muncitoare şi-l putea permite. Până la apariţia sa marii producători asamblau manual fiecare automobil şi îl vindeau cu preţuri pe care doar cei avuţi puteau să şi le permită.

Ford Model T a fost o idee ambiţioasă a lui Henry Ford, acesta dorind să poată oferi oricărui american un automobil. Mai multe prototipuri intermediare s-au proiectat, dar designul final îi aparţine lui Childe Harold Willis, împreună cu doi imigranţi unguri, Joseph Galamb şi Eugene Fankas. Producţia lui Ford T, alintat de americani Tin-Lizzie, a început în 1909 şi a durat până în 1927, fabricându-se peste 15 milioane de unităţi.

Atunci când a apărut Ford T costa 850 de dolari, în timp ce modelele echivalente aveau preţuri între 2.000 şi 3.000$. O dată cu creşterea eficienţei, preţul a scăzut la 550$ în 1913, 440$ în 1915. Astfel un muncitor putea să îşi cumpere un Ford T cu patru salarii. În 1920 preţul lui Model T a scăzut la 290$, ceea ce la paritatea de astăzi ar însemna în jur de 3.300 $. O dată cu acest model Ford a iniţiat şi un fel de reciclare, din resturile lemnoase ale lui Model T creând cărbune pe care îl folosea în producţie, reuşind astfel să aibă pierderi minime. Ford T a fost şi primul automobil produs în mai multe ţări simultan, fiind asamblat în SUA, Canada, Anglia, Germania, Danemarca, Norvegia, Belgia, Brazilia, Mexico şi Japonia.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.