12 Mai în istoria automobilistică

La 10 ani şi o zi de la debutul în motorsport Ferrari a trecut prin cel mai negru episod al istoriei sale, un accident teribil, care îl putea costa libertatea pe Enzo Ferrari.

12 Mai 1957 - Această zi a fost una care a rămas în istoria Ferrari drept una de doliu, numele Scuderiei fiind asociat cu un cumplit accident. Nimic nu prevestea tragica întâmplare, ba chiar Ferrari se alinia la celebra cursă Mille Miglia cu mari aşteptări. Unul dintre protagonişti era Alfonso de Portago, un charismatic spaniol , care se mai remarcase în numeroase sporturi de viteză până atunci.

În 1956 visul său de a pilot profesionist s-a împlinit şi a fost numit al cincilea pilot de uzină al Ferrari, pe lângă mult mai celebrii Juan Manuel Fangio, Peter Collins, Luigi Musso şi Eugenio Castello. Experienţa sa nu era impresionată, dar era privit ca un pilot ambiţios. Ghinionul a făcut ca la Mille Miglia spaniol să aibă o aparentă explozie a unui cauciuc care l-a făcut să piardă controlul şi să fie proiectat în decor. Fiind pe raza sătucului Guidizzolo, ieşirea sa de pe şosea a lăsat urme foarte grave, pierzându-şi viaţa ca şi copilotul său Edmund Nelson şi alţi 10 spectatori, dintre care 5 erau copiii. Alţi 20 de privitori au fost accidentaţi serios.

În urma accidentului Enzo Ferrari a fost pus sub culpa de omor, procesul durând patru ani de zile, până a îşi demonstra nevinovăţia. Cursa de la Mille Miglia a fost, de asemenea, anulată definitiv din cauza pericolului pe care îl prezenta.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.