13 Iunie ¬în istoria automobilistică

Oficial motorsportul a luat naştere pe data de 13 Iunie în 1895 într-o cursă organizată între Paris şi Bordeaux.

13 Iunie ¬în istoria automobilistică 13 Iunie ¬în istoria automobilistică

13 Iunie 1895 - Pe 11 Iunie 1895 s-a plecat din Paris spre Bordeaux şi înapoi în ceea ce istoricii auto au proclamat prima cursă din istorie. Întreceri între vehicule cu motor s-au mai consemnat până la acea vreme, dar în general concurenţii plecau la intervale bine stabilite intre ei, în timp ce în această cursă startul s-a dat în pentru toţi în acelaşi timp pe un traseu total de 1.178 km.

Câştigătorii acestei curse au fost Emile Levassor şi Rene Panhard, la bordul unui automobil Panhard-Levassor creaţie proprie. Vehiculul era departe de un bolid de curse după standardele actuale, având un motor în doi timpi Daimler care dezvolta 4 CP. Viteza maximă era de 25 km/h şi prin urmare cei doi au terminat cursa, conducând încontinuu, în 48 de ore şi 47 minute. Au avut totuşi un avans importat în faţa celor de pe locul secund trecând linia de sosire cu 6 ore mai devreme.

Această cursă a prefaţat superioritatea timpurie a francezilor în cursele auto şi a motivat apariţia Automobile Club de France, organizaţie care reglementa cursele auto. Ulterior aceste evenimente au devenit Grand Prix-uri iar în prezent au evoluat în ceea ce cu toţii recunoaştem ca şi competiţia supremă, Formula 1.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.