16 Mai in istoria automobilistică

Creatorul primului autovehicul cu combustie internă se pare că nu a fost nici Karl Benz, nici Gottlieb Daimler, cu un belgian care pe 16 Mai 1862 şi-a prezentat creaţia.

16 Mai in istoria automobilistică 16 Mai in istoria automobilistică

16 Mai 1862 - Sunt foarte mulţi inventatori care şi-au atribuit de titlul de "creator al primului autovehicul" se pare însă că primul automobil a fost creat de un belgian care deşi a creat un vehicul cu motor cu combustie internă nu şi-a cerut patentul pentru invenţia sa nemulţumit de performanţele creaţiei sale.

Jean Joseph Etienne Lenoir este numele inventatorului care în 1859 a creat un motor cu combustie internă cu 1 cilindru în doi timpi. Propulsorul era alimentat cu gaz de lampă folosit la iluminatul stradal, dar avea aprindere prin scânteie de la bujii. Motorul era diferit de restul invenţiilor de până atunci pentru că nu avea o compresie a amestecului fiind foarte silenţios la acea vreme dar ineficient.

Lenoir avea să se convingă asta atunci când şi-a montat creaţia pe platforma unei căruţe cu trei roţi pe data de 16 Mai 1862. Deşi între timp îşi îmbunătăţise motorul acesta dezvolta doar 1,5 CP. În 1863 a încercat să facă o călătorie între Paris şi Joiville-le-Point, reuşind să atingă impresionanta viteză de…9 km/h. Ulterior motorul său s-a dovedit util pentru presele tipografice, pompele de irigat şi alte unelte.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.