18 Mai în istoria automobilistică

Lotus una dintre cele mai titrate echipe din Formula 1, în ciuda statutului de echipă mică fără un constructor puternic în spate, a debutat pe 18 Mai în Formula 1.

18 Mai în istoria automobilistică 18 Mai în istoria automobilistică

18 Mai 1958 - Marele Premiu Monaco desfăşurat pe această dată a prilejuit un debut istoric pentru Formula 1, intrarea echipei Lotus în Marele Circ. Deşi a fost o echipă mică, născută din ambiţia lui Colin Chapman, Lotus se poate lăuda că şi-a depăşit condiţia şi a obţinut rezultate colosale pentru statul său, luând de 7 ori titlul la constructori şi de 6 ori la piloţi.

De fapt dominaţia Lotus s-a instaurat foarte repede, în 1963 echipa britanică reuşind să se încununeze campioană pentru prima dată. De fapt perioada de glorie a echipei lui Chapman s-a consemnat între 1963 şi 1978, când, în doar 15 ani, a reuşit să termine de 7 ori pe prima poziţie în clasamentul general final la constructori. Declinul Lotus a început în anii '80 după moartea fondatorului, dar dacă analizăm doar perioada până la acel moment putem concluziona că Lotus era o echipă mai galonată decât Ferrari (7 titluri pentru Lotus, 6 pentru Ferrari).

Lotus s-a retras din Formula 1 în 1994, dar numele Lotus a revenit în Formula 1 în sezonul curent datorită echipei Lotus Racing, care nu are prea multe în comun cu glorioasa Team Lotus (consemnându-se chiar o intrigă pe această temă în 2009). De asemenea, cei doi piloţi Jarno Trulli şi Heikki Kovalainen nu au reuşit încă să se ridice la standardele de altă dată, având doar clasări modeste în sezonul curent.

Este adevărat pentru Team Lotus au pilotat unii dintre cei mai buni piloţi din istoria Formula 1. Ayrton Senna, Nelson Piquet, Mikka Hakkinen, Stirling Moss, Nigel Mansell, Graham Hill reprezintă legendele care s-au aflat la volanul monoposturilor Lotus de-a lungul istoriei.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.