21 Mai în istoria automobilistică

Pe 21 Mai, acum 60 de ani, marea legendă Juan Manuel Fangio, singurul pilot care a luat patru titluri în Formula 1 cu patru echipe diferite, ajungea pentru prima dată pe treapta întâi a podiumului în nou înfiinţata Formula 1.

21 Mai 1950 - În această zi Juan Manuel Fangio obţinea prima victorie în Formula 1, scriindu-se prima filă din glorioasa istorie a legendei argentiniene. Era doar a doua cursă de Formula 1 la care Fangio participa la bordul unui Alfa Romeo, nici un concurent neputând să îi facă faţă rapidului argentinian cu origini italiene. De altfel, în acel sezon marele rival al lui Fangio au fost abandonurile, el câştigând toate cursele pe care le-a terminat. Dar nu a fost îndeajuns colegul său Nino Farina reuşind să termine mai multe curse.

Primul titlul al lui Fangio a venit în sezonul următor, precedat de alte patru. În vitrina legendelor doar Michael Schumacher este mai titrat decât Fangio, dar argentinianul îşi păstrează recordul de a îşi adjudeca laurii cu patru echipe diferite, Alfa Romeo, Maserati Mercedes, Ferrari. Şi ca procentaj de victorii raportat la numărul de curse la care a participat Fangio este imbatabil, terminând primul de 24 de ori în 52 de starturi.

Mulţi chiar îl consideră cel mai bun pilot de Formula 1 din toate timpurile, dar o comparaţie cu cei din ziua de azi este inutilă, Fangio concurând în perioada romantică a Formulei 1. O ultimă amintire cu nebunul frumos Juan Manuel Fangio datează din 1994, atunci când autorităţile argentiniene au vrut să retragă dreptul de a conduce celor care aveau peste 80 de ani. Legenda s-a opus vehement şi i-a provocat pe toţi cei de la Biroul de Trafic la o cursă de 400 km şi dacă l-ar fi învins aveau acordul său pentru a promulga acea lege. Juan Manuel Fangio a murit în 1995 la reşedinţa sa din Buenos Aires la 84 de ani.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.